Konsumpcja mleka jest związana z lepszym zdrowiem, mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę, na syndrom metaboliczny oraz na raka jelita grubego. Grupa szwedzkich naukowców już wcześniej stwierdziła, iż laktoferrycyna4-14 (Lfcin4-14), czyli proteina mleczna, o której wiemy, iż działa na zdrowie, w sposób znaczący redukuje wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka jelita grubego.
Dzieje się tak, ponieważ Lfcin4-14 wydłuża cykl komórkowy, zanim chromosomy zostaną zreplikowane.
Teraz, nowe badanie pokazuje, iż terapia za pomocą Lfcin4-14 redukuje uszkodzenia DNA w komórkach nowotworowych raka jelita grubego, mających kontakt ze światłem utrafioletowym.
Prace te ukazały się w przeglądzie naukowym Journal of Dairy Science.
Zobacz również:
Prof. Stina Oredsson z wydziału biologii Uniwersytetu w Lund w Szwecji, wyjaśnia: w rzeczywistości, uszkodzenia spowodowane przez UV w komórkach nowotworowych jelita grubego zmniejszyły się dzięki leczeniu Lfcin4-14, w porównaniu do próby kontrolnej.
Różnica była mała, ale znacząca.
Dr Oredsson odnotowuje jeszcze, że komórki nowotworowe, generalnie, charakteryzują się defektami w mechanizmach naprawy DNA. Oznacza to, że Lfcin4-14 może mieć nawet większy wpływ na komórki normalne niż na komórki rakowe.
Dane te sugerują, że działanie Lfcin4-14 przedłużające cykl komórki może odpowiadać za ochronne efekty mleka. Aczkolwiek, trzeba to jeszcze przebadać w innych projektach, podsumowuje prof. Stina Oredsson.
Komentarze do: Mleko chroni przed rakiem?