Opracowane na bazie wody i składników roślinnych, mleko roślinne nie jest tak nazywane jedynie ze względu na to, że wygląd jak mleko i przez analogię z mlekiem zwierzęcym. Używane w celach medycznych albo po prostu z wyboru, mleko roślinne ma wiele odmian i liczne właściwości.
Jakie są rodzaje mleka roślinnego?
Istnieje ich wiele. Mleko sojowe chyba jest tym najbardziej znanym. Dlatego każdy z nas może znaleźć coś, co będzie w pełni odpowiadało naszym potrzebom.
– mleczko orzechowe, z mlekiem migdałowym albo z mlekiem kokosowym, na przykład.
– mleko z nasion, nieco rzadsze, z mlekiem z konopi, z nasion słonecznika albo sezamu.
– mleczka zbożowe są najpowszechniejsze. Można znaleźć przede wszystkim mleczko ryżowe, z owsa, albo z soi.
Po co konsumować mleczko roślinne?
Nie ma w nim cholesterolu ani laktozy. Jest bogate w proteiny. A więc, może odpowiadać osobom, które muszą przestrzegać ścisłej diety pokarmowej, na przykład z powodu nietolerancji laktozy, hipercholesterolemii, albo ponieważ są wegetarianami.
Zobacz również:
Mleczka roślinne są naturalnie bogate w minerały oraz w witaminy, a także w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na poziom lipidów we krwi, a więc mają zauważalne efekty dla zdrowia sercowo-naczyniowego.
Czasami do mleczek roślinnych dodaje się również wapń, mimo że większość z nich już z wapnia się składa.
Mleczko roślinne dla niemowląt?
Generalnie, mleczka roślinne nie są zalecane niemowlętom, ponieważ może to spowodować niedobór protein zwierzęcych. Jednakże, czasami może pojawić się alergia na mleko krowie, a więc ucieczka do pomocy mleka roślinnego jest niezbędna.
Mleko migdałowe jest najbardziej zalecane dla niemowląt, ponieważ jest bardzo bogate w witaminy A, B i E, tak samo jak w wapń, żelazo oraz magnez. Można je podawać od 4 miesiąca, ale nie na własną rękę – bezwarunkowo należy porozmawiać o tym z lekarzem.
Podzielone zdania
Mimo że eksperci nie zgadzają się odnośnie konsumpcji mleka roślinnego, jeszcze żadne badania nie skompromitowały tych produktów. Jednakże, zaleca się kupowanie mleka roślinnego pochodzenia biologicznego, a także staranne czytanie etykietek, ponieważ niektóre mleczka mogą zawierać cukier i gluten.
Komentarze do: Mleko roślinne lepsze dla zdrowia?