Szukaj

Mleko sojowe – korzyści i wady spożywania, przepis

Mleko tradycyjne jest coraz bardziej niechętnie wybierane przez konsumentów. Wiele osób rezygnuje z niego ze względu na niską tolerancję laktozy. Istnieje spora ilość zdrowszych zamienników mleka krowiego, które mogą dostarczyć naszym organizmom wiele cennych składników odżywczych. Jednym z nich jest mleko sojowe.

Mleko sojowe – korzyści i wady spożywania, przepis

Mleko sojowe ma sporo zalet, ale również i wad, jeśli przekracza się jego dzienne spożycie lub nie toleruje soi. Dla większości jest ono bezpieczne, jednak tylko wypijane w ilości nie większej niż 50 g na dzień. Mleko sojowe stanowi doskonałą podstawę do przyrządzania różnych potraw, do których zazwyczaj dodaje się mleko krowie.

Porównanie mleka sojowego z mlekiem krowim

Mleko sojowe, choć ma bardzo podobną konsystencję do mleka krowiego, różni się od niego wieloma właściwościami. Podstawowa różnica to pochodzenie obu mlek. Mleko krowie jest pochodzenia zwierzęcego, a sojowe - roślinnego. To drugie ma o połowę mniejszą zawartość cukru i zdecydowanie bardziej syci. W przeciwieństwie do tradycyjnego mleka, mogą je pić osoby z nietolerancją laktozy oraz ze skazą białkową. W smaku jest bardziej słodkawe. Mleko krowie nie jest odpowiednie dla osób z podwyższonym cholesterolem, ale to sojowe już tak (nie zawiera cholesterolu). Mleko sojowe ma też dłuższą datę przydatności (czasem może być nawet przechowywane w temperaturach pokojowych) niż tradycyjne mleko.

Zastosowanie mleka sojowego

Z mleka sojowego łatwo przyrządzić smaczne dania. Sprawdzi się jako zamiennik mleka krowiego. Można dodać je do kawy albo zrobić na jego bazie koktajl owocowy. Owocowa wersja mleka sojowego dodana do ciasta naleśnikowego wspaniale wzbogaci smak naleśników. Z użyciem tego mleka powstaną także pyszne ciasta, puddingi, budynie i wszelkiego rodzaju desery.

Korzyści ze spożywania mleka sojowego:

  • dzięki niskiej zawartości cukru i małej liczbie kalorii mleko sojowe jest wspaniałym uzupełnieniem diety dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy;
  • obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza ilość tłuszczu, który wchłaniany jest z jelit;
  • duża ilość błonnika powoduje uczucie sytości;
  • białko sojowe zawarte w mleku sojowym jest pełnowartościowe (nie jak w przypadku pozostałych białek roślinnych), dlatego powinno znaleźć się w diecie osób prowadzących aktywny tryb życia (wspomaganie w budowie tkanki mięśniowej) czy też wegetarian, którzy muszą uzupełniać poziom białka;
  • dzięki temu, że nie zawiera laktozy, może być bez obaw stosowane przez osoby z nietolerancją na nią;
  • zawartość potasu chroni serce;
  • brak cholesterolu sprawia, że mleko może być stosowane przez osoby, które mają podwyższony poziom tego składnika we krwi;
  • obecność fitoestrogenów ma dobry wpływ na kobiety przechodzące menopauzę, ponieważ pomaga im złagodzić jej skutki.

Skutki spożywania zbyt dużej ilości mleka sojowego:

  • spora dawka mleka sojowego może zaburzyć cykl menstruacyjny, ponieważ zawiera ono naturalne toksyny wpływające na poziom estrogenów;
  • bardzo często w sklepach znajduje się mleko genetycznie modyfikowane, a przetworzona soja może przyczynić się do powstawania komórek rakowych;
  • dla niektórych jest alergiczne;
  • wysoka zawartość kwasu fitowego może utrudniać przyswajanie magnezu, wapnia czy żelaza;
  • trioglikozydy zawarte w soi przyczyniają się do tworzenia tzw. wola ze względu na ingerencję w działanie tarczycy;
  • niekorzystny wpływ na organizm kobiet w ciąży (przez częste spożywanie mleka sojowego wzrasta ryzyko powstawania wad rozwojowych płodu);
  • u mężczyzn może obniżyć poziom testosteronu oraz niszczyć DNA plemników;
  • dodawany często do mleka cukier nie ma żadnej wartości odżywczej, zatem nie tylko nie jest korzystny dla wyglądu sylwetki, ale również przyczynia się do powstawania poważnych chorób serca.

Mleko sojowe a najmłodsi konsumenci

Wybierając ten rodzaj mleka jako uzupełnienie diety dzieci, powinniśmy być bardzo ostrożni. Zwykłe mleko sojowe bardzo często posiada etykietę zakazującą spożywania go przez maluchy do 6-miesiąca życia. Niemowlętom nie powinno się go podawać, natomiast u starszych dzieci można wprowadzać je do posiłków w małych ilościach oraz nie częściej niż 3 razy w tygodniu (dodatkowo bacznie obserwując zachowanie organizmu). Niektóre dzieci są uczulone na soję, dlatego spożycie tego mleka warto zawsze skonsultować z lekarzem.

Przepis na domowe mleko sojowe

Jako że mleko sojowe do najtańszych nie należy, warto przygotować je samemu. Składniki (na około 1-1,5 litra mleka):

  • 6 szklanek wody;
  • 1 szklanka ziaren soi;
  • szczypta soli, ewentualnie cukru lub stewii;
  • dodatkowo można wzbogacić smak wanilią, syropem z agawy, cynamonem lub miodem wedle uznania.

Przygotowanie: Szklankę soi należy zalać 3 szklankami gorącej wody i odstawić na noc do napęcznienia ziaren. Następnego dnia zmiksować namoczone ziarna z 3 kolejnymi szklankami wody do uzyskania konsystencji papki. Powstałą masę przełożyć do dużego naczynia i gotować przez około 20 minut, można dolewać wodę, gdyż będzie ona wyparowywać. Następnie należy wystudzić papkę i odcedzić całość przez gazę. Powstałe mleko można dosładzać i dodawać do niego ulubione dodatki. Przechowywać należy je w słoiku w lodówce do ok. tygodnia czasu. Pozostałą masę (tzw. okarę) można natomiast użyć jako nadzienie do naleśników czy składnik do przygotowania ciasteczek.

Autor: Aleksandra Jurek

Komentarze do: Mleko sojowe – korzyści i wady spożywania, przepis

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz