Liście z drzewa Moringa oleifera są jednym z najbardziej odżywczych żywności dostępnych w Azji. W rzeczywistości, tylko jedna porcja tych liści zawiera 50 rodzajów przeciwutleniaczy i prawie 90 różnych składników odżywczych.
Jak można się spodziewać, liczne badania wykazały wpływ spożywania liści z drzewa Moringa na liczne problemy zdrowotne takie jak osteoporoza, zwyrodnienie plamki żółtej, nadciśnienie, otyłość a nawet raka. Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Acta Histochemica, sugerują jednak, że można dodać kolejną chorobę do tej listy, na którą korzystnie wpływają liście Moringa – cukrzycę.
Do badania, egipscy naukowcy użyli laboratoryjnych szczurów albinosów, które cierpią na cukrzycę wywołana streptozotocyną. Podczas okresu próby, monitorowany był poziom glukozy na czczo jak i po zjedzeniu liści. Sprawdzany był również poziom glutationu, przeciwutleniacza, który można znaleźć również w liściach Moringa.
Zobacz również:
Na końcu badań, okazało się, że szczury, które karmione były ekstraktem Moringa miały znacznie lepsze wyniki niż grupa kontrolna, która nie przyjmowała tego suplementu. Konkretnie, ekstrakt ograniczył poziom glukozy w osoczu na czczo od 380 do 145%, czyli poziom cukru we krwi szczurów był nawet o 2,5 razy mniejszy. Ekstrakt zredukował również poziom szkodliwych malonodialdechydów. Ponadto wzrósł poziom przeciwutleniacza, glutionu nawet do 73%.
Informacje o korzystnych właściwościach drzewa Moringa w ciągu ostatnich lat szybko rozpowszechniły się na Zachodzie. Aktualnie, na rynku coraz częściej można znaleźć liczne proszki, nalewki czy olejki pochodzące właśnie z tej rośliny. Część produktów, które określaja się jako pochodną Moringa, w rzeczywistości nie pochodzą z naturalnego środowiska, co jest bardzo istotnym aspektem. Niektóre z tych drzew, uprawianych na szerszą skalę pryskane są pestycydami. Większość produktów Moringa spełnia jednak te kryteria, dlatego należy zawsze dokładnie czytać etykiety opakowań.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Moringa oleifera może pomóc w leczeniu cukrzycy