Na co zwracać uwagę w restauracji aby uniknąć chorób układu pokarmowego
Z raportu „Czysta serwetka?”, opracowanego na zlecenie marki Tork, wynika,że w lokalach otwartych, nieklimatyzowanych liczba bakterii w powietrzui na serwetkach podawanych klientom z posiłkami przekracza kilkakrotnie obowiązujące normy.1 Dzięki rozważnemu wyborowi restauracji oraz przestrzeganiu podstawowych zasad higieny możemy uniknąć chorób układu pokarmowego.
We wszystkich pomieszczeniach, w tym w lokalach gastronomicznych, występują mikroorganizmy (bakterie, grzyby), które osiadają na przedmiotach znajdujących sięw otoczeniu, w tym naczyniach, sztućcach czy serwetkach. Tego nie unikniemy. Jedzmy jednak z rozwagą.
Nie zjadaj bakterii
Wiele bakterii przedostaje się do naszego organizmu wraz z zanieczyszczonym pożywieniem. Dokładne umycie rąk przed przystąpieniem do jedzenia jest podstawą. Jeśli jemy poza domem, warto zwrócić także uwagę na lokal, w którym się stołujemy. Bakterie mogą zostać przeniesione na pożywienie z rąk kucharza czy kelnera lub znajdować się na przedmiotach, z których korzystamy, takich jak sztućce, serwetki czy wykałaczki.
Pamiętając o myciu rąk przed każdym posiłkiem, zwracaniu uwagi na sposób podania żywności oraz miejsce, w którym jemy, możemy uniknąć poważnych chorób, np. wirusowego zapalenia wątroby typu A. Częste, zwłaszcza w okresie letnim, zatrucia pokarmowe w wielu przypadkach spowodowane są właśnie brakiem higieny tak osób przygotowujących, podających posiłki, jak również samych konsumentów - twierdzi prof. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Czyste ręce - jak to zrobić?
Poza wykształceniem w sobie zwyczaju mycia rąk należy nauczyć się, jak to robić. Aby pozbyć się większości bakterii znajdujących się na dłoniach, należy je dokładnie umyć letnią wodą i mydłem, zwracając szczególną uwagę na miejsca pomiędzy palcami i czubki palców. Dłonie należy myć około 30 sekund, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Zobacz również:
O myciu rąk powinniśmy pamiętać szczególnie:
- przed i po jedzeniu
- po wyjściu z toalety
- kiedy kaszlemy bądź kichamy
- po przyjściu do domu
- jeśli korzystaliśmy z komunikacji miejskiej
Restauracja - na co warto zwrócić uwagę?
Wybierając miejsce, w którym chcemy zjeść, zwróćmy uwagę na rodzaj pomieszczenia. W miarę możliwości wybierajmy restauracje klimatyzowane, najlepiej zamknięte. Z raportu „Czysta serwetka?" wynika, że w takich pomieszczeniach jest znacznie mniej groźnych dla zdrowia mikroorganizmów (grzybów i bakterii) niż w nieklimatyzowanych, otwartych lokalach. Przyjrzyjmy się również, w jaki sposób obsługa podaje nam zastawę i serwetki.
Pamiętajmy!
Najmniej bakterii znajduje się na przedmiotach dopiero wyjętych z opakowania. Im dłuższa ekspozycja na otwartej przestrzeni, tym więcej bakterii może znaleźć się na ich powierzchni.
Instytut Mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego
Powstał w 1960 r. jako Katedra Mikrobiologii, kierowana przez prof. Władysława Kunickiego-Goldfingera. Dziś, jako jeden z pięciu Instytutów Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, jest kierowany przez prof. dr hab. Elżbietę Jagusztyn-Krynicką. W skład Instytutu Mikrobiologii wchodzą Zakłady: Ekologii Mikroorganizmów, Genetyki Bakterii, Mikrobiologii Stosowanej oraz Wirusologii. W sferze zainteresowań pracowników Instytutu Mikrobiologii pozostają m. in. badania nad odpornością człowieka, bioróżnorodnością i aktywnością mikroorganizmów środowiskowych czy też badania
nad obecnością bakterii w rejonach skażonych.
SCA HYGIENE PRODUCTS (TORK)
Tork to wiodąca na rynku europejskim marka artykułów higienicznych dla biur, zakładów przemysłowych, ośrodków służby zdrowia, hoteli, restauracji, cateringu i innych tego typu miejsc pracy. Produkty i programy marki Tork oferowane są przez dział SCA Hygiene Products Away From Home (AFH) Tissue, będącym częścią szwedzkiej Grupy SCA.
System serwetek dyspenserowych w składce Tork to nowoczesne rozwiązanie dla gastronomii. Pozwala na dozowanie jednej serwetki na raz, co gwarantuje redukcję zużycia serwetek i ich higieniczność. Więcej informacji na www.tork.pl
1 Raport „Czysta serwetka?", opracowany przez Instytut Mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego,
we współpracy z firmą SCA Hygiene Products, producentem produktów marki Tork, podejmuje zagadnienie prawidłowych zachowań higienicznych w lokalach gastronomicznych, z naciskiem na prezentację stanu czystości serwetek podawanych konsumentom. Badanie czystości serwetek (przeprowadzone w lipcu 2009 roku) zostało połączone z badaniem mikroflory powietrza 10 pomieszczeń, z których zostały pobrane serwetki.
Komentarze do: Na co zwracać uwagę w restauracji aby uniknąć chorób układu pokarmowego