Na czym polega dieta niskosodowa?
By organizm dobrze funkcjonował, niezbędny jest sód. Jego odpowiednie stężenie jest gwarancją poprawnego działania systemu pokarmowego, krwionośnego oraz mechanizmów kontrolujących nasz bilans wodny. Każdego dnia zjadamy produkty, które go zawierają, nie zastanawiając się, ani nad jego rolą, ani nad tym, czy przypadkiem nie spożywamy go zbyt dużo.
Tymczasem zdarza się, że nadmierna ilość sodu jest jedną z przyczyn takich chorób, jak niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze czy też niewydolność krążenia.
Dieta niskosodowa staje się konieczna w chwili, gdy stężenie sodu przekracza 145-148 mmol/l. Pozwala ona kontrolować poziom tego pierwiastka w organizmie, lecz jednocześnie jest bardzo rygorystyczną dietą. Z tego powodu niezmiernie rzadko stosuje się ją w przypadkach zaburzeń krążenia.
Cel stosowania
Dietę niskosodową z reguły zaleca lekarz. W szczególności dotyczy ona osób cierpiących na zapalenie kłębuszków nerkowych, nerczycą, niewydolność krążenia, nadciśnienie tętnicze lub marskość wątroby z obrzękami. Celem diety jest zapobieganie zaburzeniom wodno-elektrolitowym.
Główne zasady
Najważniejszą zasadą diety niskosodowej jest prawie całkowite wyeliminowanie sodu z jadłospisu, tj. zrezygnowanie z soli kuchennej. Dietę można podzielić na trzy rodzaje – małosodową, w której poziom spożycia sodu nie jest większy niż 1200 mg; ubogosodową, gdy dzienna dawka sodu nie może przekroczyć 400 mg oraz najbardziej restrykcyjną – ścisłą, w której dopuszczalna dawka sodu to 50 mg na dzień.
Zobacz również:
Produkty zalecane
Osoby, które chcą lub muszą stosować dietę niskosodową, powinni przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim powinni jeść dużo świeżych owoców i warzyw. Produkty mogą też być w puszcze, o ile nie zawierają soli. W jadłospisie powinny być też uwzględnione ryby, drób i chude mięso. Sól warto zastąpić ziołami i przyprawami. Można także sięgnąć po gotowane ryż i makaron, ale tylko w przypadku, gdy będą podane bez żadnej ilości soli.
Produkty zakazane
Jak każda dieta, dieta niskosodowa ma swój własny spis produktów, których należy się wystrzegać. To właśnie ten spis czyni dietę bardzo surową, gdyż są to produkty, którymi normalny człowiek zajada się każdego dnia. Przede wszystkim, należy całkowicie zrezygnować ze wszystkich rodzajów jedzenia, które zawiera konserwanty. Niedopuszczalne jest więc spożywanie konserw mięsnych, szynki, solonego, suszonego i wędzonego mięsa oraz kiełbasy. Nie powinno się jeść także żółtych serów, kiszonych ogórków, solonych ryb. Szkodliwe mogą być też płatki kukurydziane, kiszona kapusta, tradycyjne pieczywo i wszelkie inne solone przekąski. Ostrożnie należy podchodzić do wody mineralnej oraz lekarstw, gdyż mogą zawierać zbyt dużą ilość sodu.
Bardzo wiele produktów zawiera w sobie ukryty sód. Dlatego też tak ważne jest dokładne przeczytanie informacji o składnikach.
Dieta dla każdego
Dieta niskosodowa jest bardzo skuteczna przy regulacji płynów w organizmie. Każdy więc może się do niej stosować. Jeżeli istnieje ryzyko zachorowania na nadciśnienie, przed jej rozpoczęciem niezbędna jest konsultacja lekarska, w pozostałych przypadkach wystarczy zwyczajne zmniejszenie ilości spożywanych solonych potraw.
Autor:
Angelika Szkuta
Komentarze do: Na czym polega dieta niskosodowa?