Korzyści zdrowotne mięty i rozmarynu zostały opisane rok temu w wielu badaniach. Natomiast najnowsze z nich, przeprowadzone na myszach pokazują, że antyoksydanty zawarte w tych ziołach przyczyniają się do polepszenia pamięci i mogą być pomoce przy zaburzeniach poznawczych. Profesor Susan Farr z Saint Louis University School of Medicine przedstawiła swoje wstępne ustalenia w Neuroscience 2013.
Ekstrakty z mięty i rozmarynu rzeczywiście mogą polepszyć funkcje poznawcze. Profesor Susan Farr podawała myszom oba ekstrakty i zaobserwowała wówczas ich podobne działanie. Co więcej, okazuje się również, że zioła te zmniejszają stres w danej części mózgu, a to z kolei może poprawić zdolność zapamiętywania, która zanika wraz z wiekiem.
Oczywiście profesor uświadamia, że badania te przeprowadzone zostały na zwierzętach i tak naprawdę nie wiadomo jeszcze ile człowiek musiałby spożyć danych ekstraktów, aby rzeczywiście poprawić swoją pamięć.
Zobacz również:
Korzyści rozmarynu i mięty
Rozmaryn i mięta stosowane są w wielu potrawach z drobiu, a nawet często dodawane są do chleba. Można znaleźć całą listę korzyści zdrowotnych, które powodują. Są nie tylko bogatym źródłem przeciwutleniaczy ale również związków przeciwzapalnych i co ciekawe, mogą być stosowane w leczeniu niestrawności. Ponadto, olej z rozmarynu może zwiększyć wydajność mózgu i zaleca się również dodawanie go do wołowiny, gdyż w ten sposób zmniejszyć można rakotwórcze czynniki tworzące się w czasie gotowania. To nadal nie koniec właściwości tych ziół! Działają one również bardzo dobrze perystaltykę jelit i posiadają właściwości anty – grzybiczne.
Komentarze do: Mięta i rozmaryn poprawiają pamięć