Grupa eksperów amerykańskich – działających z ramienia agencji Food and Drug Administation (FDA) – oceniła, iż dowody naukowe są niewystarczające, aby ustalić związek między barwnikami spożywczymi a hiperaktywnością u dzieci.
Czternastu ekspertów więc głosowało z niewielką przewagą przeciwko wydaniu ostrzeżenia dotyczącego produktów spożywczych zawierających barwniki. Jednakże, zalecili oni prawie jednomyślnie, aby agencja FDA przeprowadziła dodatkowe badania na temat działania sztucznych barwników oraz zdrowia.
Federalna agencja amerykańska zadecydowała, iż przyjrzy się bliżej tej kwestii, po otrzymaniu, w 2008 roku, petycji z Centre for Science in the Public Interest (CSPI). Grupa ta, broniąca konsumentów, chciałaby wprowadzić zakaz używania 8 barwników spożywczych, w tym Żółty 5 oraz Czerwony 40.
Zobacz również:
A barwnik "karmel" w coca-coli? Organizacja Centre for Science in the Public Interest również poprosiła federalny rząd kanadyjski o zakazanie sztucznego barwnika “karmel”, stosowanego w napojach gazowanych o kolorze brązowym i czarnym, takich jak coca-cola.
Jak uważa CSPI, eksperci z oraganizacji U.S. Toxicologists i The California Office of Environmental Health Hazard Assessment stwierdzili ostatnio, że do produkcji koloru karmelowego z amoniakiem używa się dwóch substancji kancergogennych.
Centre for Science in the Public Interest ocenia, że te sztuczne dodatki nie przynoszą żadnej korzyści z punktu widzenia odżywiania.
Komentarze do: Nadaktywność i barwniki spożywcze: nie ma jasnego związku, podsumowują eksperci