Jak pokazują najnowsze badania, dieta, w której obecna jest duża ilość mąki pszennej i białka zwierzęcego, znacznie zakwasza organizm, a to z kolei powoduje spadek czynności nerek. Co więcej, może być to również szkodliwe dla innych tkanek.
Naukowcy sugerują więc, że dieta powinna być urozmaicona i wzbogacona warzywami i owocami. W ten sposób można pomóc organizmowi w walce z efektami ubocznymi mąki i białka.
W celu potwierdzenia tych informacji, naukowcy postanowili zbadać 23 pacjentów cierpiących na choroby nerek. Otrzymali oni dodatkowe ilości warzyw i owoców i jak się okazało, choroba nie postępowała.
Zobacz również:
W innym badaniu postanowiono zbadać rolę stężenia kwasów żywieniowych przy przewlekłej chorobie nerek. Udowodniono, że im mniejsze stężenie, tym mniejsze jest ryzyko choroby. Naukowcy sugerują więc, że konieczne jest monitorowanie i kontrolowanie diety, aby przeciwdziałać chorobie nerek.
Komentarze do: Nadmiar mąki pszennej i białka zwierzęcego źle wpływa na zdrowie!