Bakteria Helicobacter pylori, którą zainfekowana jest połowa całej populacji na świecie, powoduje poważne schorzenia gastryczne, w tym nowotwory żołądka. Ostatnie badania wykazują, że nadmiar soli w codziennej diecie pobudza wirulencję (zjadliwość) tej bakterii i może doprowadzić do rozwoju raka. Szacuje się obecnie, że co druga osoba jest zainfekowana tym patogenem, a 10% z nich zapadnie w przyszłości na wrzody lub przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka.
U większości ludzi Helicobacter pylori pozostaje w stanie uśpienia i nie daje żadnych objawów. Dlaczego więc w niektórych wypadkach bakteria ta zostaje pobudzona do działania?
Ekipa amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville odkryła jeden z powodów tego zjawiska. W pracy opublikowanej na łamach Infection and Immunity badacze wykazali, że zbyt duża ilość soli w diecie pobudza aktywność tego patogenu i zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka.
Odkrycie to oparte zostało na licznych badaniach epidemiologicznych, wykazujących wpływ spożywania zbyt słonej żywności na liczbę przypadków nowotworów żołądka. Aby zbadać ten efekt bardziej szczegółowo, naukowcy przeprowadzili badania na myszoskoczkach mongolskich.
Gryzonie zainfekowane zostały przez zjadliwy szczep Helicobacter pylori, następnie podzielono je na dwie grupy. Jedna otrzymywała normalne pożywienie, a drugą karmiono mocno soloną żywnością.
Zobacz również:
Jedzenie zbyt dużych ilości soli sprzyja rozwojowi raka żołądka
Cztery miesiące później naukowcy poświęcili zwierzęta i zbadali błony śluzowe ich żołądków. Analizy wykazały, że u każdego osobnika karmionego słonym pożywieniem rozwinął się nowotwór. Z drugiej zaś strony, połowa zwierząt karmionych normalnie nie została dotknięta tą patologią.
Wnioski: spożywanie zbyt dużych ilości soli sprzyja zakażeniom Helicobacter pylori i zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu.
Pozostaje wyjaśnić dlaczego to właśnie sól jest czynnikiem promującym aktywność patogenu.
Jak w przypadku wielu innych bakterii, również fizjologia Helicobacter pylori zależy od środowiska, w którym żyje. Naukowcy zadali więc sobie pytanie, czy jeden lub wiele czynników wirulencji bakterii nie ulega modyfikacji w obecności soli. Odpowiedź była pozytywna: to synteza onkogennego białka CagA jest stymulowana dietą obfitującą w sól.
Badacze zmodyfikowali genetycznie bakterie, usuwając gen kodujący to białko. Następnie zaś jeszcze raz wykonali doświadczenie na myszoskoczkach. Wynik okazał się jednoznaczny - u żadnego z osobników zakażonych bakterią ze zmodyfikowanym genem nie rozwinął się nowotwór.
Badania te jasno pokazują jak wielki jest wpływ prawidłowej diety na nasze zdrowie. Warto więc pomyśleć o ograniczeniu spożycia soli.
Komentarze do: Nadmiar soli w diecie pobudza rozwój bakterii odpowiedzialnych za choroby wrzodowe żołądka