Pomimo podnoszonych od pewnego czasu obaw, dotyczących potencjalnych zagrożeń dla zdrowia związanych z wysokim spożyciem witaminy E, najnowsze badania wykazały, że istnieją mechanizmy w organizmie, które rutynowo eliminują nadmiar tej molekuły, jak informuje ekspert z Linus Pauling Institute na Oregon State University, którego recenzja została opublikowana w Journal of Lipid Research.
- Wierzę, że wcześniejsze badania, które utrzymywały, że z nadmiernym spożywaniem witaminy E wiążą się niekorzystne konsekwencje dla zdrowia, są błędne – mówi Maret Traber, międzynarodowy ekspert w zakresie mikroelementów oraz profesor w OSU College of Public Health and Human Sciences. – Zbyt dużo witaminy E nie jest problemem, ponieważ praktycznie niemożliwe jest jej przedawkowanie. Znacznie bardziej przerażający jest fakt, że ponad 90% ludzi w USA cierpi na niedobór tej witaminy.
Witamina E jest przeciwutleniaczem i bardzo ważnym składnikiem odżywczym, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów, nerwów i mięśni.
Molekuła ta jest także lekiem przeciwzakrzepowym, tzn. może zmniejszyć krzepliwość krwi.
Można ją znaleźć w olejach, mięsach i niektórych innych potrawach, często jest jednak konsumowana w zbyt małych ilościach, zwłaszcza wśród ludzi, którzy stosują diety niskotłuszczowe.
Zobacz również:
Zastanawiając się nad tym, w jaki sposób jest metabolizowana witamina E, naukowcy odkryli, że dwa główne systemy wątroby pracują nad kontrolą poziomu tej molekuły w organizmie. Stwierdzili, że nawet bardzo wysokie spożycie tej molekuły, osiągnięte w suplementach, tylko podwaja poziom witaminy E w tkankach, co nie jest szkodliwe.
- Toksyczne stężenie witaminy E w organizmie po prostu nie występuje – dodaje Traber. – W przeciwieństwie do innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A i D, nie jest możliwe, aby witamina E gromadziła się do poziomów toksycznych w wątrobie i innych tkankach.
Badania wykazały, że witamina E ze względu na interakcje z witaminą K może spowodować pewien wzrost krwawienia. Ale równocześnie nie udowodniono, że stwarza to zagrożenie dla zdrowia.
Z drugiej strony, witamina E ma wielce krytyczną rolę dla zachowania optymalnego zdrowia. Chroni niezbędne lipidy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem i z tego względu jest badana jako potencjalna terapia w niektórych chorobach degeneracyjnych.
Osoby zmagające się z niektórymi chorobami lub nałogowi palacze mają obniżony poziom witaminy, dlatego mogą wymagać dodatkowej suplementacji. Traber zaleca przyjmować witaminę E codziennie, a także stosować zdrową i zbilansowaną dietę.
Komentarze do: Nadmierne spożycie witaminy E nie zagraża zdrowiu