Najgorszym posiłkiem restauracyjnym, jaki możemy kupić w USA, nie są burgery i frytki, ale… smażona ryba i ciasto! Według Center for Science and the Public Interest, organizacji broniącej praw konsumenckich, najgorszym niezdrowym wyborem żywieniowym jest danie w restauracji oferującej posiłki z owoców morza – Long John Silvers.
Big Catch with Onion Rings zdecydowanie wygrało tytuł najbardziej niezdrowego dania.
Posiłek ten składa się z wielkiego kawałka ryby w cieście (plamiak, do 8 uncji wagi), smażonego ciasta z mąki kukurydzianej oraz krążków cebuli. Zawiera 33 gramy tłuszczów trans, 19 gramów tłuszczów nasyconych i 3 700 miligramów sodu.
CSPI mówi: - Zaszokowała nas zawartość tłuszczów trans w jednym posiłku! To aż 16 razy więcej niż dzienna zalecana granica. Wytyczne American Heart Association mówią o 2 miligramach tych tłuszczów dziennie!
Duża konsumpcja tłuszczów trans wiąże się z chorobą serca, a duża konsumpcja sodu – z nadciśnieniem.
Ale to nie wszystko – Najgorszy Posiłek Ameryki zawiera też 1 350 kalorii, co oznacza, że przeciętna osoba mogłaby się jednym posiłkiem najeść na cały dzień - z niewielkim jedynie trudem (kobietom zaleca się zjadanie od 1 600 do 2 000 kalorii dziennie).
Zobacz również:
CSPI zaznacza: - Co prawda, te 1 350 kalorii to nie jest jakoś wyjątkowo dużo, biorąc pod uwagę inne restauracje, ale zawartość soli i tłuszczów sprawia, że Big Catch with Onion Rings w pełni zasługuje na swój niechlubny tytuł.
Michael F. Jacobson z CSPI mówi z pełnym przekonaniem: - Posiłek ten powinien być zakopany 20 000 stóp pod dnem morza. Firma ta bierze idealnie zdrową rybę i robi z niej bombę kaloryczną, zabójczą dla serca. Zawał murowany.
Przypomnijmy, że ryby to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega 3, które redukują ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Jednak smażenie ryb redukuje ilości tych kwasów, a tłuszcz zwiększa ich wartość kaloryczną.
- Większość restauracji w USA zaprzestała stosować częściowo uwodornionego oleju, z którego biorą się tłuszcze trans w jedzeniu. Ale nawet kiedy KFC stosowało ten olej, to najgorszy posiłek zawierał 15 gramów tłuszczów trans – mówi CSPI.
Dr Walter C. Willet z Harvard School of Public Health mówi: - W latach 80 XX wieku stosowanie oleju uwodornionego można było jeszcze wyjaśnić. Ale dziś, odkąd wiemy, jak szkodliwe dla zdrowia są tłuszcze trans, nie ma na to żadnego usprawiedliwienia.
Komentarze do: Najgorsze restauracyjne danie Ameryki