Szukaj

Najlepsze naturalne źródła białka

Białka to nazwa dużej, złożonej grupy cząsteczek, które stanowią fundament tkanek organizmów żywych. Grupa ta, zawierająca jeden lub kilka reszt aminokwasowych, pełni wiele ważnych funkcji w naszych organizmach, łącznie z wspomaganiem wzrostu i odnowy komórek, podtrzymywaniem funkcji immunologicznych i wiele innych.

Niedobór białka sprawia, że odczuwamy zmęczenie, proces zdrowienia się wydłuża, zaczynamy cierpieć na zanik mięśni i inne nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego ważne jest dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białka.

Które produkty są bogate w białko?

  • Kurczak – oto powód, dla którego kurczak jest tak popularny wśród kulturystów. Jedna średniej wielkości pierś z kurczaka zaopatruje nasz organizm w całe 17 g białka, co czyni ją jednym z produktów najbogatszych w białka. W udkach z kurczaka oprócz góry białka, znajdziemy selen, witaminy B3 i B6 oraz fosfor.
  • Ryby – większość ryb stanowi doskonałe źródło białka, ale łosoś, tuńczyk, lucjan i halibut wygrywają w tej kategorii. Jeden filet zawiera około 22 g białka, w przypadku okonia, flądry, soli, dorsza i tilapii jest to 17-21 g. Ryby są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są dobre dla zdrowia naszego serca i mózgu, tak jak i w witaminę D, ryboflawinę, wapń i magnez.
  • Wieprzowina – jeden kotlet schabowy zapewnia 33 g białka, co przekracza połowę zalecanej porcji dziennej (dla kobiet jest to 46 g, dla mężczyzn 56 g). Warte uwagi są też inne produkty wieprzowe, tak jak pieczeń wieprzowa, szynka i bekon.
  • Wołowina – choć czerwone mięso zwykle zawiera mniej białka niż białe mięso, wciąż jest godne polecenia. Klasyczny stek, na przykład, dostarcza około 19 g białka, jak również dużą ilość żelaza, cynku i witaminy B12.
  • Jajka – jedno duże jajko zawiera 6 g białka, co sprawia, że jajka stanowią jedno z głównych źródeł białka dla wegetarian. Choć bogatsze w proteiny jest białko, nie można pominąć żółtka ze względu poprawiające wzrok karotenoidy – luteinę i zeaksantynę.
  • Jogurt grecki – według strony bodybuilding.com 227 g jogurtu dostarcza 23 g białka, przez co stanowi on najbogatszy w białka produkt mleczny. Jest też świetnym źródłem probiotyków.

Inne produkty bogate w białka to nieprzetworzone sery, warzywa strączkowe, orzechy, nasiona, niektóre rośliny bezglutenowe (np. gryka), spirulina, chlorella.

Aleksandra Żyła

Komentarze do: Najlepsze naturalne źródła białka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz