Oto lista pysznych super-warzyw: ślinka leci na sam ich widok! Jabłka, żurawina, marchewki – są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Racz się kabaczkiem, słodkimi ziemniakami i buraczkami, bo oczyszczają krew i całe ciało. A ile będziesz mieć przy tym przyjemności!
Komu dynia, komu kabaczek?
Kabaczek zawiera węglowodany złożone, świetnie sprawdzi się w sałatce, lub jako dodatek do kanapki. Jest doskonałym źródłem błonnika i beta-karotenu. Tak samo dobrze prezentuje się dynia. Zawarte w niej węglowodany regulują poziom cukru we krwi. Dodatkowa korzyść? Pestki. Mają dużo cynku i białka roślinnego. Nie wiesz co przyrządzić z dyni? Po prostu pokrój ją w małą kostkę, dodaj trochę soli, oliwy z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się zrumieni.
Lubisz bataty?
Jeśli tak – to dobrze. Słodkie ziemniaki (bataty) mają dużo witaminy C, B6 i beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To ona odpowiedzialna jest za zdrowie skóry, włosów i systemu odpornościowego.
Zobacz również:
Jabłka, żurawina, buraczki, marchew... Mmm, raj!
Amerykanie mają powiedzenie: jabłko na dobę odgania chorobę. Święta prawda. Tyczy się to zwłaszcza ekologicznych jabłek – zwykle są świeższe i o niebo lepiej smakują. Musisz też wiedzieć, że jabłka chronią przed chorobami reumatycznymi. Witamina C uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu, zatem odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.
Natomiast spożywanie żurawiny albo soku żurawinowego utrudnia bakteriom E.coli osadzanie się na ściankach dróg moczowych. Sprawy nie załatwi jednak sklepowy sok z kartonu, zaprawiony tonami cukru. Tylko ten prawdziwy, świeży, pomoże ci oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn.
Marchewki mają dużo do zaoferowania
Da się z nich wyczarować świetną przekąskę, ale to nie wszystko. Jedna surowa marchew może mieć nawet 4,05 mg witaminy A. Warzywo to skutecznie walczy więc z wolnymi rodnikami, które niszczą komórki organizmu. Ponadto zjadanie dwóch marchewek dziennie pomoże ci zredukować poziom cholesterolu nawet o 20%.
A co z buraczkami?
Są sprzymierzeńcami w walce z rakiem. Bogate w potas, świetnie oczyszczają wątrobę.
Jedzenie wszystkich tych owoców i warzyw daje podwójną korzyść: nie dość, że zdrowo się odżywiasz, to jeszcze zapobiegasz infekcjom. Idealne na każdą okazję. Nic, tylko cieszyć się, że idzie jesień.
Anna Orzechowska
Komentarze do: Najlepsze pełnowartościowe jesienne warzywa