Szukaj

Nanotechnologia w przemyśle spożywczym

Najnowsze badania z North Carolina State University od Minnesota pokazały, iż osoby ze Stanów Zjednoczonych chcą aby producenci etykiet produktów korzystali z nanotechnologii i co więcej, niektórzy są nawet w stanie zapłacić za to więcej, niż powinni.

Jak twierdzą badacze, chcieli oni sprawdzić, czy ludzie rzeczywiście chcą, aby stosowana była w przemyśle spożywczym nanotechnologia. Część uczestników badania była zdecydowanie na nie, jednak większość uznała, że nanotechnologia sprawia również, że pożywienie jest dużo smaczniejsze i co ważniejsze, posiada dłuższy okres ważności.

Badani podkreślili jednak, że chcą aby produkty były oznakowane, gdyż jak twierdzą, mają dostęp do rzetelnej informacji na temat ewentualnych zagrożeń.

Naukowców zaciekawił jednak fakt, iż osoby, które nanotechnologii powiedziały zdecydowane tak, były również gotowe zapłacić dodatkowe 5 czy 25 procent ceny produktu dla zastosowanej techniki.

Komentarze do: Nanotechnologia w przemyśle spożywczym

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz