Coraz więcej badań przeprowadza się pod kątem zawartości cukru w produktach spożywczych. Wnioski są niepokojące. Rząd Wielkiej Brytanii apeluje o zmniejszenie o połowę spożycia cukru. Między innymi dlatego, że jest to kraj gdzie ciągle walczy się z rosnącym problemem otyłości.
Cukier a problem otyłości
W projekcie Naukowego Komitetu Doradczego (SACN) potwierdzono, że cukier dodawany do żywności lub naturalnie obecny w sokach powinien stanowić 5% naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Obecnie wynosi ponad 10%. Już jedna puszka 330 ml napoju gazowanego, wypitego przez dorosłą osobę może zaspokoić 5% dziennego zapotrzebowania. Wyeliminowanie cukru z posiłków nie rozwiąże jednak problemu otyłości. Potrzebne jest podjęcie bardziej skuteczniejszych metod.
Na podstawie analizy około 600 wyników badań naukowych na temat wpływu węglowodanów (w tym także cukrów) na zdrowie, cały czas wydawane są nowe zalecenia.
- Badania, które przeanalizowaliśmy pokazują jasno, że wysokie spożycie cukru przez dorosłych jest powiązane ze zwiększeniem otyłości – mówi profesor Ian MacDonald, przewodniczący SACN. Problem dotyczy nie tylko dorosłych, ale także dzieci, u których picie napojów słodzonych ma bliski związek z nadwagą. Ponadto, napoje o dużej zawartości cukru są także przyczyną zachorowań na cukrzycę typu 2. Spożywanie cukru na bezpiecznym poziomie 5% mogłoby pomóc w uniknięciu tego typu chorób.
Zobacz również:
Jak walczyć z wyskoim poziomem spożycia cukru?
Pierwszym sposobem na zmniejszenie spożycia cukru byłoby wprowadzenie podatku na słodkie napoje. Zabieg obecnie testowany w Meksyku nie przynosi jednak zbyt dużych efektów. Zaleca się, by ograniczyć jedzenie naturalnych cukrów występujących w miodzie, syropach, sokach i koncentratach owocowych. Opracowywane są już środki ochrony dzieci przed reklamą żywności, tak bardzo popularną przede wszystkim w Internecie. Zdaniem dr Julian’a Cooper’a, szefa nauki o żywności w AB Sugar, planowany poziom wcale nie jest „panaceum”. Ludzie muszą zachowywać równowagę w spożywaniu kalorii.
Trudne zadania dopiero przed Wielką Brytanią. Jak zachęcić do spożywania mniejszej ilości cukru i jakie działania wprowadzić zanim kolejny milion Brytyjczyków będzie walczyć z nadwagą? Najważniejsza wydaje się świadomość tego problemu, by potem móc skutecznie pomóc ludziom w dokonywaniu tylko zdrowych wyborów i nawyków żywieniowych.
Justyna Biernacka
Komentarze do: Naukowcy apelują: należy obniżyć spożycie cukru