Wiele już mówiono na temat korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia czekolady. Natomiast nowe badania mają przyczynić się do wyjaśnienia, czy wszystkie przesłanki na temat tego produktu są uzasadnione.
Sponsorowane przez The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI ), a także Mars Inc , producenta Snickers i M&M, badania ocenią wpływ wysokich dawek kakao na człowieka, aby zobaczyć, czy czekolada naprawdę może zapobiec zawałom serca i udarom mózgu.
Słodki eksperyment
Badacze zaprosili do badania 18.000 mężczyzn i kobiet, by porównać wyniki leczenia uczestników, którzy przyjmowali 750 miligramów kakao dziennie (około pięć barów z ciemnej czekolady) do innych - przyjmujących placebo. Aby nie spożywać czekolady, uczestnicy codziennie przyjmowali tabletkę zawierającą stężony dawki kluczowych składników odżywczych.
Zobacz również:
Czy czekolada leczy?
Projekt ma pomóc w zrozumieniu, jak czekolada może pomóc ludziom w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi, uniknięcia chorób serca i utrzymania poziomu cholesterolu w równowadze. Badania jednak wykazały, że czekolada w dużych ilościach nie jest korzystna dla zdrowia.
Monika Kachniarz
Komentarze do: Naukowcy oceniają wpływ czekolady na organizm człowieka