Szukaj

Naukowcy stworzyli ziemniaka o większej zawartości karotenoidów

Ziemniak mający więcej dobroczynnych karotenoidów to rezultat badań przeprowadzonych przez naukowców z U.S. Departament of Agriculture (USDA) nad jednym z najpopularniejszych warzyw. Wraz z USDA's Agricultural Research Service (ARS), badacze z USDA wyhodowali żółtą odmianę ziemniaka, która zawiera od dwóch do trzech razy więcej karotenoidów niż najpopularniejsze odmiany.



Genetyk roślin Kathy Haynes i dietetyk Beverly Clevidence przeprowadziły badania na Henry A. Wallace Beltsville Agricultural Research Center w Beltsville. Haynes pracowała w Genetic Improvement for Fruits and Vegetables Laboratory ( GIFVL), a Clevidence w Food Components and Health Laboratory.

Opublikowały swoje odkrycia w Journal of the American Society for Horticultural Science.

ARS jest ważną wewnątrzuczelnianą placówką badawczą USDA. Efekty tych prac naukowych mogą pomóc USDA w trosce o jakość produktów spożywczych.


Haynes odkryła dziką odmianę ziemniaka z intensywnym żółtym miąższem, który zawiera około 23 razy więcej karotenoidów niż ziemniaki z białym miąższem. Krzyżówka tych dwóch odmian zaowocowała powstaniem nowej, z wysoką zawartością tych dobroczynnych substancji.

W 2007 roku, Haynes wraz ze współpracownikami stworzyła nową odmianę zwaną Peter Wilcox. Odmiana ta, charakteryzująca się fioletową skórką  i żółtym miąższem, stała się bardzo popularna w niewielkich przydrożnych sklepach. Procentowa zawartość karotenoidów w odmianie Peter Wilcox jest większa o 15 niż w przypadku popularnej Yukon Gold.

W tym badaniu chodzi o kilka karotenoidów, dokładnie o neoksantynę, anteraksantynę, wiolaksantynę, luteinę i zeaksantynę. Dwie ostatnie są obiektem zainteresowania tych, którzy dbają o zdrowie swoich oczu. Mówi się, że zapobiegają procesom starzenia i powstaniu katarakt.

Komentarze do: Naukowcy stworzyli ziemniaka o większej zawartości karotenoidów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz