Pomidory, najczęściej hodowane warzywa na świecie, skupiły uwagę japońskich naukowców, którzy odkryli, że zawierają one składnik odżywczy o właściwościach zapobiegających wystąpieniu chorób naczyniowych. Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie Molecular Nutrition & Food Research, wykazało, że wyodrębniony związek, kwas 9-okso-oktadekadienowy, ma właściwości anty-dyslipidemiczne.
Zespół prowadzony przez dr Teruo Kawada z Uniwersytetu w Kyoto, w ramach współpracy z japońskim Programem Badań i Rozwoju Nowych Inicjatyw Bio-Przemysłu skoncentrował swoje badania na ekstraktach zwalczających dyslipidemię - chorobę wywoływaną przez nieprawidłową ilość lipidów, np. cholesterolu lub tłuszczu, w krwioobiegu.
- Dyslipidemia zwykle nie powoduje żadnych objawów, jednak może prowadzić do wielu objawowych chorób naczyniowych, takich jak miażdżyca i marskość wątroby - powiedział Kawada.
Zobacz również:
- Aby zapobiec tym chorobom, należy położyć szczególny nacisk na zapobieganie nagromadzenia lipidów.
Już od dawna wiadomo, że pomidor zawiera wiele związków korzystnie wpływających na zdrowie. W swoim najnowszym badaniu naukowcy analizowali kwas 9-okso-oktadekadienowy pod kątem jego potencjalnych właściwości anty-dyslipidemicznych.
Jak zauważono, związek ten wzmacnia utlenianie kwasów tłuszczowych i przyczynia się do regulacji metabolizmu lipidów w wątrobie. Wnioski z badań sugerują, że kwas 9-okso-oktadekadienowy ma działanie anty-dyslipidemiczne, dzięki czemu może pomóc w zapobieganiu rozwoju chorób naczyniowych.
- Znalezienie w produkcie spożywczym związku, który pomaga zapobiegać przewlekłym chorobom związanych z otyłością jest niewątpliwą korzyścią w walce z tymi chorobami - podsumował Kawada.
- Oznacza to, że uwzględnienie pomidorów w naszej diecie pomoże nam zmniejszyć szanse wystąpienia dyslipidemii.
Komentarze do: Naukowcy: „Substancja znajdująca się w pomidorach zapobiega chorobom naczyniowym”