Szukaj

Niedobór witaminy E może spowodować uszkodzenia mózgu

Naukowcy odkryli, że niedobór witaminy E może powodować uszkodzenia mózgu poprzez niedostarczanie składników odżywczych, które są kluczowe dla zdrowia neuronów.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Oregon State University i opublikowane w Journal of Lipid Research, obejmowały zbadanie słodkowodnej ryby z rodziny karpiwatych - Danio pręgowanego, który karmiony był dietą ubogą w witaminę E przez całe swoje życie.

Danio pręgowany z niedoborem witaminy E posiadał około 30% niższy poziom DHA-PC – składnika błony komórkowej mózgu (neuronów). Przeprowadzone wcześniej badania sugerują, że niski poziom DHA-PC u ludzi związany jest z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera.

Ponadto ryby z niedoborem witamy E miały również niższy poziom lysoPLs – składnika odżywczego, który jest wymagany, aby otrzymać DHA w mózgu i który wspomaga również regenerację uszkodzonych neuronów. Poziomy lysoPLs były średnio 60% niższe u ryb z niedoborem witaminy E.

DHA jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym (PUFA) i jest identyfikowany przez ekspertów jako jeden z najważniejszych składników uzyskanych z kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te występują powszechnie w żywności takiej jak oleje rybne, len, orzechy, jaja i ciemnozielone warzywach liściaste, jak np. szpinak.

Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych 96% dorosłych kobiet i 90% dorosłych mężczyzn nie dostarczają wystarczającej ilości witaminy E w diecie. Według autorów badania poziom niedoboru witaminy E u danio pręgowanego równoważny jest z niedoborem witaminy E w diecie ludzi przez całe życie.

Komentarze do: Niedobór witaminy E może spowodować uszkodzenia mózgu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz