Szukaj

Niektóre oleje roślinne mogą zwiększyć ryzyko chorób serca

Powszechną praktyką stało się zamienianie tłuszczów zwierzęcych na roślinne. Jak się jednak okazuje, niektóre z olei roślinnych, powszechnie uważanych za zdrowe, mogą w rzeczywistości zwiększyć ryzyko chorób serca.

Health Canada's Food Directorate po przejrzeniu szeregu badań zatwierdziła wniosek, jakoby oleje roślinne zwiększały ryzyko chorób serca. Zarządziła również, że powinno być to umieszczone na etykietach.

Najnowsze badania udowodniły bowiem, że oleje roślinne bogate są w kwas linolowy omega-6, natomiast kwasów omega-3 mają stosunkowo mało. Mowa oczywiście o oleju kukurydzianym i szafranowym. Wszystko to jest oczywiście potwierdzone badaniami.

Gruba badaczy podczas sprawdzania na pacjentach dwóch wymienionych wyżej olejów wykryła, iż owszem, cholesterol obniżył się, natomiast ryzyko chorób układu krążenia i choroby wieńcowej wzrosło.

Komentarze do: Niektóre oleje roślinne mogą zwiększyć ryzyko chorób serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz