Nietolerancja glutenu: dieta na całe życie
Dzisiaj, jedynym skutecznym leczeniem nietolerancji glutenu jest przestrzeganie diety… bez glutenu. Produkty na bazie zboża (pszenica, orkisz, owies, jęczmień i żyto) powinny więc być całkowicie wykluczone. Ten typ diety jest ekstremalnie uciążliwy, ponieważ restrykcje dotyczą nie tylko mąki zbożowej czy też chleba. Gluten jest bowiem obecny również w makaronach, w ciasteczkach, w ciastkach, w grysiku oraz w licznych gotowych produktach spożywczych.
Dieta uciążliwa ale możliwa
Ludzie z nietolerancją glutenu powinni również być czujni w swoich wyborach produktów spożywczych, uchodzących za najpowszechniejsze. Jeśli więc ciebie to dotyczy, to bardzo uważnie czytaj etykietki na produktach, które kupujesz, w poszukiwaniu wzmianki takiej jak: „zawiera ślady glutenu”.
Jednakże, nie jest to mission impossible. Istnieją bowiem produkty, które naturalnie nie zawierają glutenu. Tak jest w przypadku mięs, ryb (nie w panierce, oczywiście...), warzyw świeżych i suszonych, jajek, mleka, kukurydzy, ryżu... W rzeczywistości, największy problem z respektowaniem tej diety pojawia się w momencie, kiedy trzeba jeść zbiorowe posiłki: żłobek, stołówka, restauracja...
Zobacz również:
Gwarantowane posiłki bez glutenu
Wiedzcie w końcu, że od wielu już lat przemysł spożywczy opracował szeroki wybór produktów bezglutenowych. Są to nawet chleby i mąki, a także ciastka oraz makarony - wszystkie te produkty mają smak i teksturę bardzo bliskie tym, które mają produkty standardowe.
Jeszcze raz: czytaj dobrze etykietki. Kłos zboża przekreślony w okręgu oznacza, że produkt jest pozbawiony glutenu. Jedna niedogodność: cena za taki produkt może być nawet dwukrotnie albo czterokrotnie większa niż za produkt zwyczajny.
Komentarze do: Nietolerancja glutenu: dieta na całe życie