Na przestrzeni lat ocet jabłkowy zdobył popularność jako jeden z najskuteczniejszych domowych leków. Znano go już w antycznych cywilizacjach, gdzie był stosowany jako naturalny konserwant, podczas gdy Hipokrates (nazywany "Ojcem medycyny") podkreślał jego zdrowotne właściwości.
Ocet jabłkowy dla zdrowia
Ocet jabłkowy, bogaty w kwas jabłkowy, może redukować objawy fibromialgii. Kwas jabłkowy, w połączeniu z magnezem, zmniejsza ból mięśni u chorych. Pacjenci zażywający odpowiednią kombinację kwasu jabłkowego i magnezu twierdzili, że objawy stały się znacznie mniej dokuczliwe. Co więcej, ocet jabłkowy zawiera liczne antyoksydanty oraz subtancje o działaniu przeciwzapalnym.
Ocet jabłkowy wspomaga także działanie układu limfomatycznego, przyspiesza odchudzanie, obniża poziom glukozy we krwi oraz wspiera proces detoksyzacji organizmu.
Zastosowanie w domu
Zobacz również:
Ocet jabłkowy może znaleźć także zastosowanie podczas sprzątania. To znakomity środek czyszczący. Można nim zdezynfekować toaletę i zlew. Świetnie sprawdzi się przy myciu luster, podłogi i kuchenki gazowej.
Ocet jabłkowy możemy także wykorzystać do płukanki włosów. Jedną łyżkę stołową octu należy rozpuścić w dwóch szklankach wody. Wystarczy płukać świeżo umyte włosy dwa razy w tygodniu, by nadać im piękny połysk. Filiżankę octu jabłkowego można także dodać do kąpieli – przyspieszy to gojenie się wysypki i poparzeń słonecznych.
Kolejną zaletą octu jabłkowego jest łatwość jego wykonania – każdy może go przygotować w domu.
Jak uniknąć skutków ubocznych?
Ocet jabłkowy, ze względu na swoje zdrowotne właściwości, uchodzi za bezpieczny środek. Warto jednak pamiętac o zachowaniu ostrożności. Ocet należy zawsze przed spożyciem rozpuścić w wodzie (stołowa łyżka na dwie szklanki wody). Długotrwałe spożywanie octu jabłkowego może także negatywnie wpływać na stan zębów oraz powodować hipokaliemię. Należy zachować ostrożność przy jednoczesnym zażywaniu środków na cukrzycę lub przy niskim ciśnieniu. Spożywanie octu najlepiej skonsultować wówczas z lekarzem.
Gabriela Będkowska
Komentarze do: Niezwykłe właściwości octu jabłkowego