Szukaj

Niszczący wpływ złych zwyczajów odżywiania

Dla 25% Kanadyjczyków w wieku od 31 lat do 50 lat, część materii tłustej pochodzącej z całkowitej konsumopcji kalorii, przekracza zalecaną dawkę, jak podaje badanie przeprowadzone przez badaczy z uniwersytetu Concordia w Montrealu.



Jednakże, osoby, które odżywiają się w sposób zrównoważony, są o 20% mniej zagrożone otyłością. Ryzyko otyłości i nadwagi jest bezpośrednio związane ze złymi zwyczajami odżywiania, do których zaliczamy pomijanie posiłków, jedzenie w restauracji, albo jedzenie posiłków gotowych do spożycia albo przetworzonych.

A także, jedzenie niewielkich ilości owoców i warzyw, jak wyjaśnia główny autor tego badania Sunday Azagba, doktorant na wydziale nauk ekonomicznych uniwersytetu Concordia.


W Kanadzie, posiłki kupowane w restauracji stanowią ponad 30% tygodniowych wydatków na jedzenie gospodarstw domowych, ocenia Sunday Azagba.

W ramach przedstawionego tutaj badania, naukowcy przestudiowali dane pochodzące z narodowej ankiety dotyczącej zdrowia populacji kanadyjskiej (Enquête nationale sur la santé de la population canadienne). Celem tej ankiety była ocena roli zwyczajów odżywiania w tendencji do otyłości i nadwagi pośród osób dorosłych w wieku od 18 lat do 65 lat.

Badania te wykazały, że otyłość i nadwaga są czynnikami ryzyka licznych przewlekłych chorób, takich jak choroby serca oraz choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby wątroby, tak samo jak i rak prostaty u mężczyzn, rak jelita grubego oraz rak piersi, przestrzega na koniec główny autor kanadyjskiego badania.

Komentarze do: Niszczący wpływ złych zwyczajów odżywiania

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz