Najnowsze badania dowodzą, że osoby gorzej wykształcone jedzą więcej niezdrowego, kalorycznego jedzenia, niż ludzie, którzy zdobyli wyższe wykształcenie, prawdopodobnie dlatego, iż są bardziej aktywni fizycznie. Wyniki te zostały opublikowane w ogólnodostępnym piśmie „PLOS ONE” szóstego listopada przez Jonasa Fingera i jego zespół z berlińskiego Instytutu Roberta Kocha.
Różnorakie badania od dawna dowodzą, że niezdrowy sposób odżywiania jest bardziej popularny wśród osób o niższym statusie społecznoekonomicznym, określanym przez czynniki takie jak zdobyte wykształcenie, dochód i wykonywany zawód. Jednak ogólna aktywność fizyczna również może zależeć od tego statusu oraz od nawyków żywieniowych.
Autorzy badania przeprowadzili sondaż na szeroką skalę, aby określić zależność między poziomem zdobytego wykształcenia, a aktywnością fizyczną. Po zanalizowaniu dużej ilości danych zebranych od grupy dorosłych Niemców odkryto, że osoby gorzej wykształcone nie tylko spożywają więcej produktów bogatych w cukier i tłuszcze, ale i jedzą mniej owoców i warzyw, niż osoby o wykształceniu wyższym.
Zobacz również:
Następnie sprawdzano, jak aktywna fizycznie jest każda z grup, co łączy się z ilością wykorzystywanej energii. Dowiedziano się, że osoby o niskim statusie społeczno-ekonomicznym są bardziej aktywne fizycznie i potrzebują więcej energii, niż osoby o wyższym od nich statusie. Wyniki sugerują więc, że wyższe zapotrzebowanie na energię w tej grupie może tłumaczyć spożywanie większej ilości produktów bogatych w cukier i tłuszcze.
Komentarze do: Niższe wykształcenie związane z niezdrową dietą