Nowa generacja pożywienia może być skuteczna w zwalczaniu chorób serca i cukrzycy oraz może być metodą dla opracowania białka, które pomoże utrzymać zdrowie komórek w naszym ciele - tak wynika z ostatnich badań.
Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick odkryli, że białko o nazwie Nrf2 ciągle wychodzi i wchodzi z jąder ludzkich komórek, co pozwala kontrolować zdrowie i witalność komórki. Kiedy białko Nrf2 staje się potencjalne niebezpieczne dla zdrowia, osyculuje szybciej i aktywuje mechanizm obronny komórki - między innymi podnosi poziom przeciwutleniaczy.
Naukowcy z Uniwersytetu Warwick Medical School, przeprowadzili eksperyment, który polegał na sztucznym wprowadzeniu tej korzystnej komórki białka do organizmu, co ma mieć potencjalnie korzystny wpływ na zdrowie. Wyniki były pozytywne.
Dzięki tym pierwszym udanym próbom, naukowcy wykorzystali te dane i opracowali nowy suplement diety, który obecnie jest testowany. Ma za zadanie zmniejszyć ryzyko choroby cukrzycy i choroby serca. Badania zostały opublikowane przez Redox Signalization, a sprawdzono w nich, w jaki sposób związki z owoców i warzyw utrzymują zdrowie w organizmie.
Zobacz również:
Zespół naukowców nagrał ciągły cykl ruchu Nrf2, który wchodzi i wychodzi z jądra komórkowego raz na 129 minut. Gdy stymulacje tego białka okazały się korzystne dla zdrowia, cykl przyśpieszono do 80 minut. Również te próby okazały się korzystne.
Kierujący badaniami profesor Paul Thornalley mówi, że sposób, w jaki działa Nrf2, jest bardzo podobny do tego, jak działają czujniki w urządzeniach elektronicznych, które polegają na ciągłym ponawianiu oceny ich otoczenia, tak aby zapewnić jak najlepszą i odpowiednią reakcję na problemy.
Korzyści dla zdrowia wynikające z pracy Nrf2 nawet przy dużej prędkości są bardzo wartościowe. Szybsza praca Nrf2 jest również korzystna, zwłaszcza u osób zagrożonych cukrzycą czy chorobą serca, ponieważ wtedy nadzór nad zdrowiem komórek jest jeszcze ważniejszy, a tak działa Nrf2, nadzoruje i reguluje pracę zdrowych komórek. To z kolei może pozwolić opracować żywność, konkretnie nową generację żywności, która zawierać będzie większe ilości Nrf2.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Nowa generacja jedzenia może pomóc zachować zdrowie organizmu