Z wyników badań przeprowadzonych przez Institute of Food Research wynika, że włączenie do diety nowej odmiany brokuła obniża we krwi poziom cholesterolu LDL o około 6%. Uprawiane przez badaczy brokuły zawierają od dwóch do trzech razy więcej glukorafaniny niż w tradycyjnych brokułach. Nowe warzywa można znaleźć w supermarketach pod nazwą Beneforte.
Wraz z kolegami z University of Reading naukowcy przeprowadzili dwa niezależne badania, podczas których zrekrutowali 130 wolontariuszy, którzy mieli spożywać 400 g brokułów wzbogaconych glikorafaniną tygodniowo. Po dwunastu tygodniach odnotowano obniżenie poziomu złego LDL cholesterolu w ich krwi średnio o około 6%. Chociaż spadek jest niewielki, wiadomo, że obniżenie poziomu LDL o 1% powoduje zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej o 1-2%. Podwyższony poziom tego typu cholesterolu zwiększa ryzyko chorób serca.
Glukorafanina wspomaga prawidłowy metabolizm komórkowy. Dzięki niej mitochondria, które stanowią centra energetyczne komórek, konwertują cukry i tłuszcze w energię. Jeśli natomiast przestają one pełnić swoje funkcje lub są przeciążone zbyt dużą ilością cukru czy tłuszczu, należy spodziewać się nadmiernego gromadzenia cholesterolu LDL.
Zobacz również:
Glukorafinina jest przekształcana w organizmie do sulforafanu, który ma właściwości przeciwnowotwórcze i zapobiega zrównoważeniu metabolizmu pojawiającemu się na skutek produkcji cholesterolu LDL. Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Molecular Nutrition and Food Research dostarczają dowodów na ten temat.
Bogate w glukorafininę brokuły Beneforte zostały wyprodukowane przy użyciu tradycyjnych technik hodowlanych od partnerów w Norwich Research Park, John Innes Centre i University of East Anglia i Semenis Vegetable Seeds Inc. Badania te zostały sfinansowane przez Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), Innovate UK and Seminis Vegetable Seeds Inc.
Inną żywnością i składnikami, które mają podobne działania i redukują poziom cholesterolu we krwi, są beta-glukan występujący w owsie i stanole roślinne.
Opracowała: Anna Lisowska
Komentarze do: Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol