Nowe badania z Uniwersytetu w Adelajdzie zostały poruszone przy okazji debaty o tym, jak nasz organizm reaguje na sztuczne słodziki i czy są one dobre, złe lub nie mają na nas wpływu.
W badaniu opublikowanym w tym miesiącu w czasopiśmie „Diabetes Care”, naukowcy z Akademii Medycznej oraz z Nerve-Gut Laboratory odkryli, że sztucznie słodzone napoje nie wywołują żadnej reakcji jelit u zdrowych ludzi, podobnie jak przy wypiciu szklanki wody. Ustalenia dokonane przez doktoranta dr Tongzhi Wu, są sprzeczne z niektórymi przezentowanymi badaniami oraz z badaniami laboratoryjnymi.
„To jest kontrowersyjny obszar, ponieważ istnieje wiele sprzecznych badań odnośnie sztucznych słodzików”, mówi starszy autor profesor Chris Rayner z Akademii Medycznej Uniwersytetu w Adelajdzie i konsultant gastroenterolog w Royal Adelaide Hospital.„Debata naukowa koncentruje się na tym czy sztuczne słodziki mają negatywny wpływ na nasze ciała, np. prowadząc do przechowywania tłuszczu. Istnieją również pytania o to, czy mają one korzystny wpływ, np. wytwarzanie odpowiedzi do mózgu, które sygnalizują najedzenie lub czy są obojętne i nie wytwarzają żadnych efektów. W naszym najnowszym badaniu z udziałem zdrowych mężczyzn, okazało się, że reakcja jelit na sztucznie słodzone napoje była obojętna – nie było różnicy jak przy wypiciu szklanki wody.
Zobacz również:
„Faktem jest, że badania na ludziach były niejasne, nie wiadomo czy sztuczne słodziki mają pozytywny lub negatywny wpływ, ale jesteśmy chętni, aby lepiej zrozumieć, co dzieje się w naszym ciele”, opowiada profesor nadzwyczajny Rayner.
Współautor dr Richard Young, Starszy Badacz w Nerve Postdoctoral - Gut Research Laboratory, mówi o poziomie badania i o tym, że jeszcze nie wiedzą o skutkach długotrwałego spożycia sztucznego słodzika u ludzi. Jednak ostatnie badania wykazały zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u regularnych i częstych konsumentów sztucznie słodzonych napojów.
„Te badania wskazują, że sztuczne substancje słodzące mogą wchodzić w interakcje z jelitami, przy dłuższym stosowaniu, ale do tej pory nikomu nie udało się ustalić rzeczywistego mechanizmu, w jaki sposób działają te substancje słodzące”, mówi Dr Young.
„To skomplikowany obszar, ponieważ sposób, w jaki słodkie receptory smakowe w naszych jelitach wykrywają i działają jest niejasny. Jak na razie wydaje się, że sztuczne substancje słodzące mają ograniczony wpływ w krótkim okresie, ale u osób w stanie przedcukrzycowym lub z cukrzycą , którzy prawdopodobnie używają więcej sztucznych słodzików, to może być zupełnie inna historia. Dlatego potrzebne są dalsze badania”, wyjaśnia Dr Young.
Komentarze do: Nowe badania na temat sztucznych słodzików