Badania opublikowane przez Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) oraz czasopismo”Prevention's Emerging Infectious Diseases Journal” pokazują, że średnia roczna ilość zachorowań związanych ze spożyciem surowego (niepasteryzowanego) mleka wzrosła ponad czterokrotnie od momentu przeprowadzenia podobnych badań.
W latach 1993-2006 zanotowano 3 ogniska zachorowania rocznie, natomiast w latach 2007-2012 ich liczba wzrosła już do 13 wybuchów przypadków rocznie. W sumie w latach 2007-2012 zanotowana 81 ognisk zachorowań w 26 stanach USA. Stanowiły one około 5 procent wszystkich zachorowań związanych z jedzeniem pochodzącym ze znanego źródła. Zachorowało 1 000 osób, a aż 73 musiało zostać hospitalizowane. Ponad 80% zachorowań odnotowano w stanach, w których sprzedaż niepasteryzowanego mleka jest legalna.
Zobacz również:
- Badanie RTG - jak bezpiecznie i dobrze wykonać prześwietlenie
- Właściwości miodu
- Jak kobieta i mężczyzna różnią się od siebie
- Postrzeganie bólu: jaki jest sekret mnichów Shaolin?
- Zapalenie ucha środkowego u dziecka
- Hydrofilowe podłoże czopkowe
- Leki przeciwgrzybicze
- Dieta TLC na obniżenie cholesterolu – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Coraz więcej stanów pozwala na sprzedaż surowego mleka, co powoduje wzrost zachorowań związanych z jego spożywaniem. Od 2004 roku dołączyło ich 8 co w sumie daje liczbę 30 stanów, w których taka sprzedaż jest zgodna z prawem. W 5 stanach istnieje także tzw. „cow share” - polega to na tym, że ludzie mogą uiszczać opłatę za opiekę nad krowami w zamian za jej mleko. Jeśli więcej stanów zalegalizuje sprzedaż surowego mleka krowiego poskutkuje to wzrostem zachorowań.
CDC nie zaleca spożywania niepasteryzowanego mleka w szczególności osobom najbardziej narażonym na powikłania po jego spożyciu. Do tej grupy zalicza się dzieci, ludzi starszych oraz osoby ze słabym systemem odpornościowym.
Paulina Osowska
Komentarze do: Nowe badania pokazują wzrost zachorowań związanych ze spożyciem niepasteryzowanego mleka