W czasopiśmie American Journal of Clinical Nuritionopublikowano badania. W badaniach tych wykazano, składniki kukurydzy zwiększają magazynowanie witaminy A w organizmie.
Chodzi przede wszystkim o kukurydzę niezmodyfikowaną genetycznie. To właśnie naturalnie hodowana kukurydza posiada wysokie ilości beta-karotenu, naturalnego pigmentu występującego w roślinach, który w organizmie przekształca się w witaminę A.
Niedobór witaminy A dotyczy średnio 500 tys. dzieci rocznie i zwiększa ryzyko śmierci w wyniku chorób takich jak biegunka. Niedobór tej witaminy jest szeroko rozpowszechnionym problemem również w Afryce Subsaharyjskiej.
Jednym z lepszych źródeł witaminy A są „pomarańczowe” owoce takie jak właśnie pomarańcze, kukurydza czy warzywa ciemno liściaste, jak również niektóre mięsa.
Zobacz również:
- Zalety korzystania z sauny
- Rola mężczyzny podczas połogu, czyli poradnik jak wzmocnić relacje z żoną i być wsparciem w trudnym czasie!
- Choroby pasożytnicze skóry
- Wakacje: pomysły, aby porządnie naładować swoje baterie
- Po młodość do dentysty?
- Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
- Akcesoria potrzebne do kąpieli dziecka
- Przyprawy – właściwości i działanie
Naukowcy przeprowadzili badania, głównie na dzieciach z Wschodniej Prowincji Zambii, które losowo zostały przydzielone do jednej z trzech grup. Każda grupa otrzymywała inne posiłki, pierwsza jadła białą kukurydzę, druga jadła kukurydze pomarańczową a trzecia pomarańczową i suplementy witamin. Po trzech miesiącach badań, obydwie grupy, które przyjmowały kukurydzę pomarańczową i suplementy witaminy A, wykazały znaczy wzrost całkowitych zapasów witaminy A. Zmian tych nie zaobserwowano w grupie pierwszej, która otrzymała białą kukurydzę.
Główny badacz, Sherry Tanumihardjio powiedział: – Byliśmy zaskoczeni, że większość dzieci w tym badaniu posiadała już znaczne zapasy witaminy A. Przypisujemy ten sukces suplementom witaminy A i innych suplementów witaminowych dla małych dzieci, a część pewnie jeszcze z diety.
Tanumihardijo dodał jeszcze, że jest przekonany, iż kukurydza będzie skuteczną metodą w zwiększaniu zapasów ustrojowych witamin w populacjach cierpiących na niedobór tej witaminy. W Zambii czy Nigerii państwa już zadeklarowały pomoc w tym problemie. Naukowcy liczą, że reszta pójdzie tym samym tropem.
Komentarze do: Nowe badania sugerują, że kukurydza poprawia poziom witaminy A u dzieci