Badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców udowadnia po raz kolejny, że ryzyko sercowo-naczyniowe związane z dietami odchudzającymi doktora Dukana i doktora Atkinsa jest jak najbardziej realne.
Przypomnijmy, że diety te charakteryzują się wysoką konsumpcją protein i bardzo niską konsumpcją cukru.
Prace te ukazały się w przeglądzie naukowym British Medical Journal, a naukowcy przyjrzeli się ponad 40 000 Szwedek, w wieku od 30 do 49 lat. Kobiety te były obserwowane przez 15 lat.
Dla każdej z tych kobiet obliczono zawartość protein i cukrów w ich diecie. Końcowy czynnik, zawarty między 2 a 20, pozwala szybko scharakteryzować sposób odżywiania danej kobiety. Czynnik 2 odzwierciedla jedzenie bardzo bogate w cukry oraz ubogie w proteiny.
Zobacz również:
Następnie, naukowcy przeanalizowali liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych w stosunku od zwyczajów odżywiania kobiet.
Rezultaty pokazują, że dla każdych dodatkowych 2 punktów – co jest ekwiwalentem spadku konsumpcji cukru o 20 g i wzrostu konsumpcji protein o 5 g – ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe wzrasta o 5%.
Już w 2010 roku francuska agencja ANSE (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail) opublikowała pierwszy oficjalny raport na temat zagrożeń związanych z dietami odchudzajacymi, które charakteryzują się długoterminowym brakiem równowagi pokarmowej.
Od tamtej pory wielu specjalistów i naukowców nie przestaje bić na alarm.
Komentarze do: Nowe badanie przestrzega przed dietą Dukana i Atkinsa