Szukaj

Nowe badanie wiąże gluten z autyzmem

Artykuł opublikowany w magazynie Plos One informuje o najnowszym odkryciu: pszenica, a w szczególności gluten z pszenicy, wyzwala unikatową odpowiedź odpornościową u autystycznych dzieci, a przede wszystkim u tych, które mają problemy żołądkowo-jelitowe. A ta odpowiedź, okazuje się, prowokuje cały wachlarz objawów autystycznych.



Naukowcy z Columbia University postanowili ocenić, w jaki sposób autystyczni pacjenci odpowiadają immunologicznie na gluten.

Wcześniejsze badania w tym temacie nie były zbyt rozstrzygające, dlatego uczeni postanowili zgłębić tę kwestię, aby dojść do wiarygodnych konkluzji.

Po porównaniu skutków konsumpcji glutenu u autystycznych dzieci - bez i z problemami żołądkowo-jelitowymi - ze skutkami u zdrowego rodzeństwa i u grupy kontrolnej w tym samym wieku, badacze dowiedzieli się, że autystycy mają znacząco większe poziomy przeciwciał IgG, które namierzają proteiny glutenowe, znane jako gliadiny.


Naukowcy uważają teraz, że wysokie poziomy tych przeciwciał mogą zaburzać funkcje neurologiczne organizmu.

Dr Sayer Ji mówi: - Od dawna wysnuwano teorie, że kiedy system immunologiczny tworzy przeciwciała przeciwko gliadinom, przeciwciała te wchodzą w interakcje z układem nerwowym. Może to prowadzić do wielu neurologicznych zaburzeń, takich jak neuropatie, ataksja, wstrząsy, zmiany neurobehawioralne, takie jak mania, schizofrenia i autyzm.

Innymi słowy, wiele objawów pojawiających się u autystyków może być rezultatem odpowiedzi przeciwciał, spowodowanej przez kontakt z glutenem z pszenicy.

Autorzy prac piszą: - Wiele dzieci z autyzmem przejawia zwiększoną reaktywność odpornościową na gluten, a ten mechanizm zdaje się być inny niż ten, który występuje w jednostce znanej jako choroba trzewna.

Wniosek z tego badania nasuwa się sam: jedzenie pszenicy, kiedy cierpisz na spektrum zaburzeń autystycznych oraz na nietolerancję glutenu, nie jest dobrym pomysłem.

Komentarze do: Nowe badanie wiąże gluten z autyzmem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz