Dorosłość kojarzy nam się głównie z pewnymi nawykami, przyzwyczajeniami, konserwatyzmem. Łatwo sobie wyobrazić, że stałe upodobania mogą dotyczyć niemal każdego obszaru życia. Tymczasem przeprowadzone niedawno badania dowodzą, że dorośli, a zwłaszcza starsi, traktują nowe smaki jak wyzwanie i czerpią z tego wyzwania radość.
W poszukiwaniu nowych upodobań smakowych
Badania przeprowadzone przez AZTI Tecnalia (konsorcjum działające w Kraju Basków, w Hiszpanii) dowodzą, że wielu seniorów jest otwartych na nowe smaki i kulinarne przygody, przy jednoczesnym zastrzeżeniu, że smaki lub składniki potraw muszą przypominać to, co jest już dobrze znane kubkom smakowym oraz, że potrawy muszą pozytywnie oddziaływać na zdrowie.
Tworzenie nowych smaków to wyzwanie
Odpowiadając na potrzeby żywieniowe ludzi starszych, AZTI – przy współpracy z grupą hiszpańskich socjologów pracujących w ADIMEN Investigacion – podjęło próby stworzenia pożywienia dostosowanego do procesów metabolicznych osób starszych, pełnego wartości odżywczych, mikroelementów, witamin oraz nowych smaków. Dowodząc, że najważniejszą emocją towarzyszącą spożywaniu posiłków jest radość płynąca z jedzenia, naukowcy eksperymentują z rozmaitymi zapachami, kolorami oraz teksturami składników pokarmów. Testy przeprowadzane na młodszych seniorach, czyli osobach między 40. a 50. rokiem życia, wykazały że blisko połowa badanych entuzjastycznie podchodzi do nowych smaków.
Zobacz również:
Sprostać potrzebom
Badani starsi seniorzy, czyli osoby między 50. a 70. rokiem życia, najbardziej zabiegają o pozytywny wpływ wartości odżywczych pokarmu na działanie organizmu. Traktują oni jedzenie jako wspomaganie naturalnej ochrony organizmu przez chorobami oraz skutkami upływającego czasu. Odpowiadając na ich potrzeby, AZTI szczegółowo opisuje walory odżywcze smakowitych produktów i dostosowuje ich skład do wskazań dietetyków.
Jedzenie przyszłości
Warto spojrzeć szerzej na problem preferencji żywieniowych. Jesteśmy społeczeństwem starzejącym się i nie unikniemy problemów związanych z koniecznością przystosowania do potrzeb ludzi starszych tego życia, które dziś wydaje się być przywilejem ludzi młodych, aktywnych, rozwijających się zawodowo. Wszyscy staniemy przed problemem zdrowego odżywiania się w podeszłym wieku. Może więc warto pomyśleć o tym problemie już teraz.
Komentarze do: Nowe smaki – raj dla doświadczonego podniebienia?