Duże śniadanie i obiad zamiast sześciu mniejszych posiłków w ciągu dnia. Takie rozwiązanie dla osób z cukrzycą typu 2 sugerują najnowsze badania. Według specjalistów nowa dieta zmniejszy uczucie głodu i poczucie depresji.
Dr Hanna Kahleova, główna autorka badania z Institute for Clinical and Experimental Medicine w Pradze, twierdzi, iż jedzenie dużego śniadania i obiadu może być bardziej korzystne niż tradycyjny model żywienia. Kahleova podkreśla jednak, że w tym kierunku należy poczynić dalsze, niezbędne badania, by wskazać cukrzykom jasne, wiarygodne zalecenia.
Najnowsze badania zostały opracowane między innymi w oparciu o poprzednie analizy porównawcze dwóch diet wśród 58 osób chorujących na cukrzycę typu 2. Każdy pacjent przez 12 tygodni jadł sześć małych posiłków dziennie. Następne 3 miesiące spożywał obfite śniadanie i obiad, bez kolacji.
Zobacz również:
- Chcesz zmienić swoją dietę na zdrowszą? Zmieniaj ją powoli!
- Eksperci do spraw odżywiania ostrzegają: jedzenie na noc sprawia, że tyjemy
- Pizza - zdrowa czy wręcz przeciwnie?
- Noworoczne postanowienie - jem zdrowo! Jak wytrwać?
- Jakie są najbardziej skuteczne metody na wilczy apetyt?
- Dieta, a wzrok, czyli co jeść aby zachować zdrowe oczy
- Dziewięć przerażających faktów na temat rzeczy, które kochasz
- Rola tłuszczów w organizmie
Wyniki były dość jednoznaczne. Odnotowano, że w drugiej fazie badania ankietowani czuli mniejszą potrzebę głodu. Wskazywali również na lepsze samopoczucie oraz poprawioną jakość życia w stosunku do poprzednich tygodni.
Jednym z celów terapii żywieniowej osób chorych na cukrzycę jest utrzymanie przyjemności z jedzenia. Badania mają pomóc w odnalezieniu samodzielnego, najlepszego planu postępowania w kontekście ułożenia diety i spożywania codziennych posiłków.
Komentarze do: Nowy plan diety dla chorych na cukrzycę typu 2