Podczas tegorocznej 244 konferencji American Chemical Society (ACS) zaprezentowano wyniki prac nad nową propozycją składnika zmniejszającego łaknienie, który mógłby być dodawany do jogurtów, koktajli, sorbetów i innej żywności opracowywanej z myślą o przedłużeniu wrażenia sytości. Raport przedstawiony przez dr Carsten Huettermann wskazuje na to, że metyloceluloza, bo o niej mowa, może być potencjalną bronią w walce z otyłością.
Metyloceluloza to biały proszek rozpuszczalny w zimnej wodzie, który podgrzany w odpowiedniej temperaturze tworzy lepką substancję żelopodobną.
Stosowana jest powszechnie jako zagęszczacz i emulgator żywności takiej jak wypieki, słodycze, pikantne przekąski oraz gotowe posiłki.
„Składnik ten może sprawić, że ludzie będą czuli się najedzeni nawet po spożyciu niewielkiej ilości pokarmu,” twierdzi dr Huettermann.
Jest to pierwsza w historii propozycja użycia metylocelulozy jako składnika wywołującego uczucie sytości.
Zobacz również:
Nową ulepszoną formułę metylocelulozy nazwano SATISFIT-LTG, a zaprezentowane rezultaty wydają się być obiecujące.
Ochotnicy, którzy spożyli produkt zawierający nowy składnik, zjedli mniej niż normalnie na następny posiłek (podany 2 godziny później), choć powiedziano im, że mogą skonsumować tyle jedzenia, ile tylko mają ochotę. Badani stwierdzili, że odczuwają zredukowany głód.
Włączenie w skład podanego posiłku produktu SATISFIT-LTG przyczyniło się do zmniejszenia ich zapotrzebowania na kalorie o 13%.
Tradycyjna metyloceluloza przechodzi przez żołądek stosunkowo szybko, jednak SATISFIT-LTG przybiera w temperaturze ciała ludzkiego formę żelu, który dłużej pozostaje w żołądku, wywołując uczucie sytości.
Dalsza przyszłość SATISFIT-LTG i jego wykorzystania w przemyśle spożywczym zależeć będzie od wyników, jakie uzyska on w testach klinicznych.
Komentarze do: Nowy składnik jogurtów i koktajli hamujący łaknienie