Bardzo często każdy z nas odczuwa przemożną chęć zjedzenia „czegoś”. Pojawia się ochota na słoną przekąskę lub pączka. Nie jest to powodowane głodem, ale bardziej traktowane jako chwilowa zachcianka. Tymczasem najnowsze badania pokazują, że takie zachcianki bywają uzasadnione.
W ten sposób organizm ma możliwość poinformowania nas o tym, że potrzebuje pewnych minerałów. Niestety niektóre z nich można znaleźć tylko w niezdrowej żywności.
Czekolada
Pojawia się na samym szczycie zachcianek. Najczęściej świadczy to o niedoborze magnezu. Według badań amerykańskich naukowców blisko 80% badanych brakuje właśnie magnezu., który nazywany jest minerałem relaksu. Objawami jego niedoborów są: drażliwość, bezsenność. Poza czekoladą znajdziemy go w nasionach, orzechach, rybach, fasoli i melasie.
Zobacz również:
Słodycze
Kiedy spada nam ilość cukru we krwi odczuwamy silną chęć na coś słodkiego. Nieustanne łaknienie cukru powinno dać nam przyczynę do zmiany swojej diety.
Taka potrzeba świadczyć może bowiem o niedoborze kilku składników: np. chromu, który odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi czy siarki, która pomaga usuwać toksyny.
Węglowodany
Odczuwanie silnego pragnienia zjedzenia białego pieczywa czy makaronu świadczyć może o niedoborze azotu. Długotrwały brak może powodować rozpad białek a w konsekwencji niedożywienie. Szczególnie polecane są w takich sytuacjach warzywa i owoce.
Inne produkty
Częsta chęć na oleje czy tłuszcze świadczyć może o niedoborze wapnia. Warto sięgnąć po zdrowe zamienniki: surowe mleko, sery, brokuły. Chęć na słone pokarmy często powodowana jest brakiem chlorku i krzemu w organizmie. Uzupełnić je najlepiej możemy poprzez spożywanie ryb, orzechów i nasion.
Sylwia Berdzik
Komentarze do: Ochota na pewne produkty może oznaczać niedobór minerałów w organizmie