Artykuł opublikowany w Health Magazine ujawnia kilka powszechnych restauracyjnych błędów, popełnianych przez zdrowych ludzi na diecie – w większości przypadków nieświadomie. Warto wiedzieć, że błędy te mogą zniweczyć wszelkie wysiłki podjęte w celu utraty wagi.
Po pierwsze, większość ludzi na diecie uważa, że jeżeli użyją mniejszego talerza, będą jedli mniej, więc szybciej stracą na wadze i zachowają zdrowie.
Niestety, wcale tak nie jest. Nie chodzi o talerz, ale o to co jesz i jak zostało to przygotowane. Możesz sobie nałożyć niewiele za pierwszym razem, ale jeżeli idziesz po dokładkę, to już nie jest zdrowe.
Lepiej więc zapytaj o jedzenie grillowane lub gotowane na parze i daj sobie spokój z małymi talerzami.
Po drugie, zamawianie sałatek. Większość ludzi nie wie, że do tych sałatek jest dodawane masło albo olej w celu poprawy smaku. A masło i olej to dodatkowe kalorie. Najlepiej więc poprosić o „suchą” sałatkę.
Zobacz również:
Po trzecie, mylący wygląd dania. Jedzenie może wyglądać mniej lub bardziej atrakcyjnie, w zależności od sposobu podania, ale nie daj się zwieść pozorom i przyjrzyj się dokładnie temu, co masz na talerzu.
Sprawdź, czy do sałatki nie dodano niezdrowego dressingu. Zwracaj uwagę na małe detale, według starego powiedzenia „Diabeł tkwi w szczegółach”.
Po czwarte, kiedy zamawiasz danie, zadawaj też pytania. Możesz jeść obiad w znajomej restauracji, albo szef kuchni może być twoim przyjacielem, a jednak w dalszym ciągu zadawanie pytań jest mądre.
W menu może być napisane „grillowane” albo „gotowane na parze”, ale i tak nie wiesz, jakie są inne składniki, co dodano, jak je przygotowano. Dlatego lepiej zapytać, czy jest w tym śmietana, masło czy olej.
Ludzie dbający o dietę i swoje zdrowie mają tendencję do częstszego pytania w restauracjach o sposoby przygotowania jedzenia, aby mieć pewność, że zostanie im podane to, co najzdrowsze.
Komentarze do: Odchudzasz się? Oto kilka błędów restauracyjnych, które możesz popełniać