Nowe badania opublikowane w Fertility and Sterility, prowadzone przez naukowców z U.S. Department of Energy's Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) pokazują, że spożywanie biopierwiastków wiąże się z poprawą jakości spermy DNA u starszych mężczyzn.
Okazuje się, że jedzenie biopierwiastków, takich jak witaminy C, E, kwas foliowy i cynk, pomaga cofnąć zegar. Stwierdziliśmy, że mężczyźni w wieku 44 lat i starsi, będący na zalecanej diecie zawierającej owe biopierwiastki, mieli spermę podobną do spermy młodszych mężczyzn, mówi dr Andy Wyrobek.
Naukowcy przeanalizowali dane na kilka sposobów i okazało się, że wniosek jest zawsze taki sam: dieta bogata w antyutleniacze i biopierwiastki może zmniejszać ryzyko wytwarzania spermy z uszkodzonym DNA, szczególnie u mężczyzn w starszym wieku.
Zobacz również:
Antyutleniacze wyłapują reaktywne cząsteczki, które powodują utlenianie komórek. Badania pokazały, że uzupełnienie diety antyutleniaczami oraz zwiększenie spożycia warzyw i owoców, bogatych w antyutleniacze, może zmniejszać ilość uszkodzonego utlenieniem DNA.
Pomimo że naukowcy zauważyli wpływ większego spożycia witamin na poprawę jakości DNA spermy u starszych mężczyzn, wciąż nie wiadomo czy wpływa to również na płodność i zdrowie ewentualnego potomstwa, dlatego konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań.
Komentarze do: Odpowiednia dieta poprawia jakość DNA spermy u starszych mężczyzn