Naukowcy ze Stanowego Uniwersytetu w Kansas, zajmujący się technologią żywienia, opublikowali pierwsze dowody na to, że jeden ze składników jajka, lecytyna, skutecznie hamuje absorpcję cholesterolu przez nasz organizm.

Jajko na czarnej liście
Od lat jajko uważane jest, przez lekarzy i dietetyków, za produkt szkodliwy dla osób, które mają wysoki poziom cholesterolu. Spowodowało to zalanie rynku serią zamienników jajek i stworzyło modę na jedzenie jedynie białek jaj. Opiera się ona na założeniu, że wysoki poziom cholesterolu jest wywołany jedzeniem produktów zawierających dużo cholesterolu, a w jajku znajduje się on właśnie w żółtku.
Pogromca tłuszczu
Substancje w jajkach neutralizują cholesterol i w rzeczywistości mogą zapobiegać chorobom serca. Oprócz tego, że jajka są bogate w cholesterol, to zawierają substancję zwaną lecytyną. Lecytyna jest niezbędna dla wszystkich komórek organizmu, stanowi składnik błon komórkowych, i jest emulgatorem tłuszczu i cholesterolu, rozbijając je na małe cząstki i zapobiegając osadzaniu się ich na ściankach naczyń. Mówiąc wprost, rozpuszcza cholesterol w wodzie, by mógł zostać usunięty z organizmu. Liczne badania wykazały, że codzienne zażywanie lecytyny redukuje poziom "złego" cholesterolu (LDL), podnosi poziom "dobrego" cholesterolu (HDL) i zapobiega miażdżycy.
Zobacz również:
Jak nie jajko to co?
Ponadto, zostało udowodnione, że jedzenie dużej ilości jajek (średnio siedmiu na tydzień) nie podnosi stężenia cholesterolu we krwi i nie wpływa na występowanie chorób sercowo-naczyniowych. Ostatnie badania naukowe sugerują, że na poziom cholesterolu w organizmie ma większy wpływ nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów typu trans, które można znaleźć w mięsie i żywności przetworzonej, niż ilość cholesterolu w codziennej diecie.
Lecytyna a przyrządzanie jajek
Mimo, że lecytyna w jajkach przeciwdziała złym proporcjom cholesterolu w organizmie, może ona zostać utracona, gdy zrobimy z jajek jajecznicę, przegotujemy jajka lub przyrządzimy je w mikrofalówce. Świeże jajka organiczne, wiejskie (pochodzące od kur z hodowli z wolnym wybiegiem) zawierają największą ilość lecytyny (tak samo jak i innych substancji odżywczych) i powinny być spożywane na surowo, sadzone albo na sposób tzw. jajek w koszulce.
Za i przeciw jajku
Jedno jajko może zawierać 200 miligramów cholesterolu ale nadal posiada więcej tłuszczów nienasyconych (kwasy omega-3 i omega-6) niż nasyconych, jedynie 70 kalorii, wiele witamin i minerałów (A, D, E, K, B12, kwas foliowy, ryboflawinę, potas, wapń, siarkę, fosfor, żelazo, cynk, sód), które dbają o prawidłowy przebieg wielu procesów w naszym organizmie i jego prawidłowy rozwój oraz, co zostało potwierdzone, jajko zapobiega chorobom układu krążenia i redukuje absorpcję cholesterolu.