Odżywcze właściwości kiełków brokuła
Kiełki brokuła wraz z upływem lat zdobywają coraz większą popularność wśród społeczności osób dbających o zdrowie. Są prawdziwymi bombami witaminowymi, zawierają od 10 do 100 razy więcej substancji odżywczych od dojrzałych główek brokułów. Ponadto posiadają wiele innych właściwości, które są korzystne dla zdrowia.
Ochrona przed rakiem
Brokuły znajdują się na pierwszym miejscu wśród warzyw i owoców o najwyższych właściwościach antynowotworowych. Zawdzięczają to wysokiej koncentracji silnego przeciwutleniacza, sulforafanu (SGS). Sulforafan nie tylko hamuje rozrost rakowych komórek macierzystych, ale również pomaga wątrobie w przetwarzaniu toksyn i szkodliwych dla zdrowia czynników rakotwórczych. Oznacza to, że neutralizuje substancje rakotwórcze, zanim jeszcze choroba nowotworowe zacznie się rozwijać. Jednocześnie potrafi pobudzać naturalne zasoby obronne organizmu i dzięki temu zmniejszyć ryzyko pojawiania się przerzutów i złośliwości. Zawartość tego związku w kiełkach brokuła jest 20 – 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Kiełki brokułów powinny się pojawić w diecie osób, u których występuje podwyższone ryzyko zachorowania na raka piersi czy prostaty. Regularne spożywanie warzyw zawierające sulforafan może obniżyć ryzyko wystąpienia tych chorób nawet o 40 %. Włączenie kiełków do diety jest zalecana również osobom, które palą papierosy, w celu zredukowania prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór płuc.
Wzmocnienie układu krwionośnego
Sulforafan jest wykorzystywany nie tylko w profilaktyce antyrakowej, ale także w celu ochrony przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Sprzyja on prawidłowemu działaniu serca, tętnic i nerek poprzez zmniejszanie stanów zapalnych, chronienie naczyń krwionośnych i zapobieganie chorobom naczyniowym powiązanym z cukrzycą. Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz zapobiegają udarom mózgu. Dodanie ich do codziennej diety pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz zwiększyć poziom dobrego, który chroni przed chorobami serca.
Zobacz również:
Dobry wzrok
Oczy każdego dnia są narażone na chemiczne działanie czynników rakotwórczych oraz światła ultrafioletowego. Pod ich wpływem wzrok ulega uszkodzeniu, wzrasta prawdopodobieństwo zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej oraz utraty wzroku na starość. Badania wykazały, że sulforafan zawarty w kiełkach brokuła neutralizuje szkodliwe działanie promieni słonecznych i tym samym zapobiega ślepocie.
Ochrona przed wrzodami
Wrzody żołądka zazwyczaj rozwijają się z powodu zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która jest bardzo trudna do usunięcia z organizmu. Kiełki brokuła bogate są w substancje antybakteryjne, które działają jak antybiotyk i zwalczają szczepy tej bakterii. Wystarczą dwa miesiące diety uwzględniającej spożywanie kiełków brokuła, a poziom infekcji w organizmie maleje o ponad 40%. Kiełki leczą nie tylko wrzody żołądka, ale i zapobiegają zapaleniu żołądka typu B, które może prowadzić do powstania nowotworu układu pokarmowego. Co więcej, zawarty w kiełkach sulforafan chroni również przed powszechnie występującym rakiem żołądka.
Zdrowy organizm
Kiełki brokuła mają zbawienny wpływ również na układ oddechowy. Badania zamieszczone w Clinical Immunology stwierdziły, że spożywanie ich redukuje stan zapalny towarzyszący astmie i niektórym alergiom wywołującym nieżyt nosa. Ponadto dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki działają leczniczo na cały organizm, są prawdziwą bombą odżywczą. Zawierają witaminy z grupy A, B, C, E i K, a także Koenzym Q10, który opóźnia proces starzenia się. Nie należy zapominać o tym, że są również doskonałym źródłem białka dla wegetarian, oraz tych którzy powstrzymują się od jedzenia mięsa z powodów religijnych, zdrowotnych czy etycznych.
Kiełki brokułów można łatwo wyhodować w przydomowych ogródkach lub znaleźć w supermarketach. Mają łagodny smak i delikatnie chrupią, mogą być spożywane na surowo w sałatkach i kanapkach lub gotowane w celu poprawienia smaku wielu popularnych potraw. Pełne substancji odżywczych i przeciwutleniaczy, kiełki brokuła są produktem, który należy włączyć do swojego jadłospisu, jeśli chce się żyć zdrowo.
Autor: Beata Bryk
Komentarze do: Odżywcze właściwości kiełków brokuła