Wyniki badań opublikowanych w Journal of Clinical Lipidology sugerują, że olej kukurydziany znacznie bardziej zmniejsza poziom cholesterolu niż oliwa z oliwek.
- Wyniki badań sugerują, że olej kukurydziany ma znacznie większe oddziaływanie na poziom cholesterolu we krwi niż oliwa z oliwek, ze względu na naturalną zdolność blokowania cholesterolu dzięki zawartym w nim sterolach roślinnych - powiedział kierujący badaniami dr Kevin C Maki.
Choroby sercowo-naczyniowe pozostają najczęstszą przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych. W Polsce są odpowiedzialne za 50% liczby zgonów, z czego najczęstszymi przyczynami są zawał serca i udar mózgu.
Przeprowadzone dotąd badania podtrzymują pogląd, że dieta zawierająca co najmniej 5-10% kalorii z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), olejów roślinnych związana jest z niższym ryzykiem choroby serca. Dodatkowo, olej kukurydziany posiada unikalną kombinację zdrowych kwasów tłuszczowych i steroli roślinnych, które - jak sugerują badania - pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Zobacz również:
Badanie
Badanie zostało przeprowadzone na grupie 54 zdrowych mężczyzn i kobiet. Dieta jednej grupy została wzbogacona o olej kukurydziany a drugiej o oliwę z oliwek. Uczestnicy badania otrzymywali cztery łyżki oleju kukurydzianego lub cztery łyżki oliwą z oliwek w żywności dostarczanej każdego dnia, co jest zgodne z zalecanymi żywieniowymi. Spożycie oleju kukurydzianego spowodowało znacznie niższy poziom złego cholesterolu i cholesterolu całkowitego, niż spożycie oliwy z oliwek.
Olej kukurydziany obniżył poziom "złego" cholesterolu o 10,9% natomiast oliwa z oliwek o 3,5%. Cholesterol całkowity spadł o 8,2% w grupie spożywającej olej kukurydziany, a w grupie spożywającej oliwę z oliwek tylko o 1,8%.
Właściwości oleju kukurydzianego
Wyniki tych badań wskazują na kolejne dobroczynne właściwości oleju kukurydzianego dla zdrowia serca. Olej kukurydziany ma cztery razy więcej steroli roślinnych niż oliwa z oliwek i 40% więcej niż olej rzepakowy.
W badaniu z 2013r. porównywano olej kukurydziany i innych oleje do smażenia. Zawartości steroli roślinnych w oleju kukurydzianym wynosiła 135,6 mg, a w oliwie z oliwek tylko 30,0 mg. Sterole roślinne są to substancje na bazie roślin naturalnie występujące w owocach, warzywach, orzechach, nasionach, zbożach, roślinach strączkowych i olejach roślinnych, takich jak olej kukurydziany. Sterole roślinne odgrywają rolę w zmniejszaniu poziomu cholesterolu we krwi, mogą odgrywać ważną rolę w diecie dla zdrowia serca.
Opracowała: Agnieszka Witek
Komentarze do: Olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu bardziej niż oliwa z oliwek