Lekarze od dawna mówią o korzystnym działaniu kwasów omega-3 na zdrowie serca. Teraz dowiadujemy się, że substancje te są korzystne również dla pacjentów hemodializowanych, którzy są jednymi z najbardziej zagrożonych nagłą śmiercią sercową. Badanie ukazało się w Kidney International.
Przeprowadzono je na 100 pacjentach, którzy zmarli nagłą śmiercią sercową w trakcie pierwszego roku hemodializy, oraz na 300 pacjentach, którzy przeżyli.
Prof. Allon N. Friedman z wydziału nefrologii Indiana University School of Medicine, pierwszy autor badania, mówi: odkrycia nasze są imponujące. Wykazaliśmy, że wyższe poziomy kwasów omega-3 we krwi pacjentów, którzy właśnie zaczynali hemodializę, były bardzo silnie powiązane z niższym ryzykiem nagłej śmierci sercowej w pierwszym roku leczenia.
Zobacz również:
Proporcje przeżycia 5 lat dla pacjentów z hemodializą wynoszą 35%, a ryzyko śmierci jest większe w ciągu kilku pierwszych miesięcy terapii. Najpowszechniejszą przyczyną zgonu jest nagła śmierć sercowa (1 na 4 zgony).
Friedman mówi: ryzyko nagłej śmierci sercowej u pacjentów hemodializowanych jest największe w pierwszym roku terapii. Roczny procent śmierci z tego powodu wynosi 6 – 7 punktów. Nasze badanie stawia pierwszy krok ku możliwym terapiom nagłej śmierci sercowej u tych pacjentów.
Ponieważ omega-3 łatwo możemy znaleźć w jedzeniu, na przykład w oleju rybnym, nasze analizy są ważne dla potencjalnych wytycznych dietetycznych dla pacjentów na dializach, podsumowuje specjalista..
Komentarze do: Olej rybny chroni przed nagłą śmiercią