Olej rzepakowy najzdrowszym olejem roślinnym?
Panuje przekonanie, że najzdrowszym olejem jest oliwa z oliwek. Jednak, jak się okazuje to właśnie olej rzepakowy przewyższa ją pod względem zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej rzepakowy obok oleju słonecznikowego i kokosowego należy do produktów roślinnych, nie ma co do tego wątpliwości, bowiem otrzymuje się go z rzepaku. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasów Omega- 3 i Omega-6. W kuchni może być stosowany zarówno do pieczenia ciast jak i pieczenia mięsa.
Olej rzepakowy jest czerpany z nasion rzepaku. Jednakże tylko niewielka część nasion jest wykorzystywana do produkcji oleju. Pozostała część nasion zostaje wykorzystywana do produkcji biopaliwa, np. do silnika diesla.
Olej rafinowany czy tłoczony na zimno?
Olej rzepakowy może być wytworzony dwoma sposobami: albo przez gorące tłoczenie albo przez zimne. Do produkcji oleju wykorzystywane są żółte ziarna rzepaku. Natomiast te czarne są odkładane na bok i wykorzystywane do produkcji paliw.
W przeciwieństwie do tłoczenia na gorąco, olej tłoczony na zimno ma więcej składników odżywczych. Zawiera on więcej witamin i związków tłuszczowych.
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Początkowo olej rzepakowy stosowany był tylko w celach technicznych. Dzisiaj wiadomo już, że może on mieć również spożywcze zastosowanie. W prawdzie zawiera on sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale zawiera również niewielkie ilości cholesterolu. Olej ten jest zdrowy ze względu na zawartość witaminy E i karotenoidów, które spowalniają procesy starzenia.
Zobacz również:
Nienasycone kwasy tłuszczowe są wartościowe
Olej rzepakowy składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich zawartość waha się od 50 do 60%. W przeciwieństwie do tłuszczy zwierzęcych zawiera on śladowe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Nienasycone kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na nasz organizm, ponieważ zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi i oddziałują pozytywnie na układ krążenia. Niestety organizm nie może samodzielnie wytworzyć bardziej nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też należy dostarczać je z pożywieniem.
Kwasy Omega-3 i Omega- 6
Do kwasów bardziej nienasyconych należą kwasy Omega- 3 i Omega- 6. Wiadomo jednak, że jeśli dostarczamy organizmowi za dużo wyżej wymienionych kwasów tłuszczowych może to mieć negatywne skutki dla naszego organizmu. Idealnym rozwiązaniem jest utrzymanie równowagi między kwasem Omega 3 i Omega 6 w stosunku 2:1. Zawartość kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym jest taka same bez względu na sposób jego wytworzenia. Źródłem kwasów nienasyconych takich jak Omega 3 są także ryby dlatego też zaleca się jej spożycie przynajmniej raz czy dwa razy w tygodniu.
Olej rzepakowy jest dobry zarówno do pieczenia ciast jak i mięsa
Olej rzepakowy znajduje zastosowanie w każdej kuchni, bez względu na sposób jego otrzymania. Jednak do pieczenia najlepiej użyć oleju rafinowanego, ponieważ jest pozbawiony smaku. Natomiast olej tłoczony na zimno najlepiej nadaje się do przyrządzania różnego rodzaju sałatek i sosów. Olej rzepakowy ma dość długi okres ważności, dlatego tez można go stosować przez długie miesiące. Nawet w przypadku gdy zauważymy zmianę koloru.
Jeśli chodzi o zdrowie, olej rzepakowy jest najkorzystniejszym olejem roślinnym. Jak podkreślają specjaliści, można go np. dodawać do sałatek i surówek, ale jego zaletą jest również to, że - w przeciwieństwie do wielu innych olejów - doskonale nadaje się do smażenia. Zawarte w nim związki nie są nazbyt podatne na utlenianie pod wpływem wysokich temperatur. - Oczywiście, trzeba pamiętać, że można go użyć tylko raz, żaden tłuszcz nie nadaje się do wielokrotnego smażenia. Według ekspertów powinno się także zamieniać tłuszcze zwierzęce roślinnymi, w miarę jak to tylko możliwe ale też zredukować spożycie tzw. tłuszczów trans, które mają bardzo szkodliwy wpływ na układ krążenia. Ich głównym źródłem są utwardzane tłuszcze roślinne wszechobecne w przemyśle spożywczym - używa się ich np. przy produkcji słodyczy i chipsów, do smażenia w fast-foodach.
Autor:
Ewelina Biela
Komentarze do: Olej rzepakowy najzdrowszym olejem roślinnym?