Olej z awokado – właściwości, zastosowanie, zalety
Awokado w 77 % składa się z oleju i to właśnie on jest najcenniejszy w tym owocu. Większość ludzi kojarzy awokado tylko z guacamole (pastą z miąższu), a nie zdaje sobie sprawy, jak wspaniałe właściwości ma sam olej. Znajduje on zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry czy włosów.
Obecnie największymi producentami awokado są Izrael, Meksyk, Hiszpania, Afryka, Ameryka Środkowa i Łacińska. Miąższ stanowi część jadalną i to z niego pozyskiwany jest drogocenny olej. Warto zaopatrzyć się w specyfik, by wypróbować jego działanie. Olej z awokado można aplikować bezpośrednio na skórę lub odżywiać nim organizm od wewnątrz.
Właściwości oleju z awokado:
- posiada wysoką zawartość tłuszczu, więc po jego spożyciu organizm otrzymuje sporą dawkę energii;
- szybciej i głębiej wnika w skórę niż pozostałe oleje, dlatego daje lepsze efekty;
- jest jednym z nielicznych olejów pozyskiwanych bezpośrednio z owocu, a nie chemicznie z pestki;
- tłoczony na zimno jest najbardziej korzystny dla zdrowia;
- zawiera potas, który uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych i aktywuje enzymy komórkowe.
Korzyści zdrowotne spożywania oleju z awokado
Olej z awokado jako bogate źródło kwasu oleinowego
W oleju z awokado można znaleźć niezbędne kwasy tłuszczowe, np. kwas oleinowy. Zmniejsza on ryzyko powstawania niektórych nowotworów, przyspiesza gojenie się ran oraz regenerację komórek. Olej z awokado jest również odporny na utlenianie, dzięki czemu można go długo przechowywać.
Olej z awokado a ochrona przed chorobami serca
Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i obecności beta-sitosterolu, który wspomaga konwersję tłuszczy trudno przyswajalnych na łatwo przyswajalne, olej z awokado może chronić przed uszkodzeniem ścian tętnic, a tym samym zmniejszać ryzyko chorób serca.
Olej z awokado doskonały do smażenia
Dzięki temu, że olej ten cechuje stabilność oksydatywna, można stosować go do gotowania i smażenia w wysokich temperaturach, ponieważ nie traci on swoich cennych właściwości. Poprawia również jakość przyrządzanych potraw i jest zdecydowanie zdrowszy od innych olejów (nie zawiera cholesterolu).
Olej z awokado jako źródło witamin
Najlepszym źródłem witamin jest naturalny produkt, dlatego lepiej wybrać olej z awokado, który zawiera dobrze przyswajalne witaminy wspomagające nasze zdrowie, zamiast suplementów. Witamina E znajdująca się w oleju z awokado opóźnia procesy starzenia skóry, łagodzi zmarszczki i zapobiegania powstawaniu nowych, wspomaga wzrok, poprawia pamięć, chroni skórę przed powstawaniem stanów zapalnych oraz zmniejsza uczucie swędzenia i ściągnięcia. Witamina H (biotyna) odpowiada z kolei za wzmacnianie struktury włosa (zapobiega łysieniu i siwieniu) oraz dobry stan cery.
Zobacz również:
Olej z awokado a wspomaganie trawienia
Ciągły brak energii i senność mogą być spowodowane niestrawionymi resztkami pokarmu zalegającymi w żołądku. Dodanie oleju z awokado do codziennej diety pomoże rozwiązać problemy z trawieniem odpowiedzialne za gorsze samopoczucie. Dodatkowo specyfik wspomaga leczenie zgagi i wzdęć.
Zastosowanie kosmetyczne i pielęgnacyjne oleju z awokado
Olej z awokado działa efektywniej niż niejeden krem z tubki, mogą stosować go alergicy, dlatego warto rozważyć jego wykorzystanie. Używanie go jest całkowicie bezpieczne, nadaje się do każdego rodzaju cery.
Olej z awokado jako zamiennik kremu z filtrem
Olej ten możemy stosować jako naturalny kosmetyk, który uchroni nas przed słońcem. Dodatkową jego zaletą jest to, że nie zawiera on żadnych sztucznych składników powodujących uczulenie. Olej z awokado formuje ochronną warstwę na skórze dzięki wysokiej zawartości dobrego rodzaju jednonienasyconych tłuszczów.
Olej z awokado na piękne włosy
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z awokado dają niesamowite efekty jeśli chodzi o odżywianie włosów. Po użyciu olejku stają się one nawilżone. Częste stosowanie oleju z awokado wzmacnia włosy, poprawia ich wygląd oraz chroni przed uszkodzeniami. Olejek można również wmasowywać w skórę głowy, co stymuluje przepływ krwi do mieszków włosowych. Dzięki temu więcej składników odżywczych może wniknąć w głąb skóry i porost włosów jest szybszy.
Olej z awokado na trądzik
Olej łagodzi zaczerwienienia spowodowane trądzikiem, można także go stosować do demakijażu. Dokładne zmycie zanieczyszczeń będzie zapobiegać powstawaniu uciążliwych krost. Olej z awokado odblokowuje pory i ogranicza zapalenia skóry spowodowane wydzielaniem zbyt dużych ilości sebum przez gruczoły łojowe. Pomaga utrzymać świeżość i czystość skóry.
Olej z awokado a opóźnianie procesów starzenia
Olej posiada właściwości działające przeciw wolnym rodnikom. Nawet jeśli skóra jest przez nie atakowana, olej, który wnika głęboko w skórę, może sobie z nimi poradzić i sprawić, że komórki nadal będą prawidłowo funkcjonować. Olej z awokado umożliwia pracę mitochondriom produkującym energię i odwraca proces ich uszkadzania. Dzięki temu skóra się nie starzeje.
W jaki sposób używać oleju z awokado
Jak stosować olej z awokado na włosy
Olej z awokado stosuje się przed myciem włosów, by ułatwić ich rozczesywanie. Można również nakładać go jako maseczkę czy odżywkę i po kilku-kilkunastu minutach spłukać. Nałożenie grubszej warstwy po umyciu i niespłukanie oleju spowoduje, że włosy będą wyglądać na przetłuszczone, dlatego lepiej jest aplikować go jedynie na suche końcówki, jeśli chcemy nadać im nieco błyszczący wygląd.
Jak stosować olej z awokado na twarz
Olej z awokado można nakładać czystym palcem na skórę (tak jak krem). Przez około 5 minut jest on widoczny na skórze, natomiast aby całkowicie się wchłonął, potrzebuje około 10 minut. Jeśli komuś zależy na czasie, można odczekać określony czas i usunąć olej za pomocą wilgotnej ściereczki. Zaleca się również używanie go do demakijażu. Najlepiej jest aplikować specyfik przed snem w taki sam sposób jak krem.
Jak używać oleju z awokado w kuchni
Oleju tego można używać jako składnika różnych dań, sosów do sałatek lub wykorzystać go do smażenia. Dzięki zawartości jednonienasyconych tłuszczy nie trzeba obawiać się o znaczne pogorszenie jego właściwości pod wpływem gorąca. Najzdrowszy jest jednak olej tłoczony na zimno. Stosowanie go w wersji rafinowanej i nierafinowanej do pieczenia i grillowania pozostaje całkowicie bezpieczne. Oleju z awokado można użyć:
- zamiast masła (np. podczas pieczenia czy do tostów);
- do przygotowania zdrowej wersji popcornu;
- do przyrządzania marynaty do mięsa lub grillowanych warzyw;
- do pizzy zamiast oliwy z oliwek;
- do zupy, co wzbogaci jej smak na tyle, że nie będzie potrzeby sięgania po chleb czy kaloryczne grzanki.
Autor: Aleksandra Jurek
Komentarze do: Olej z awokado – właściwości, zastosowanie, zalety