Szukaj

Olej z orzechów włoskich skuteczny przeciwko cukrzycy

Badacze z Harvard School of Public Health odkryli, iż konsumpcja oleju z orzechów włoskich znacząco obniża ryzyko cukrzycy typu 2 u kobiet. Artykuł na ten temat ukazał się w Journal of Nutrition. Wcześniejsze badania także wiązały wielonienasycone kwasy tłuszczowe z tego oleju z niższym ryzykiem chorób sercowych i metabolicznych.



Najnowszymi pracami kierowała dr JoAnn F. Manson.

Przez dwie dekady obserwowano 60 000 kobiet, podzielonych na dwie grupy wiekowe: 35 – 52 lata i 57 – 62 lata. Były one objęte badaniem Nurses Health Study I i II.

Odkrycia pokazują bardzo wyraźnie, że jedzenie orzechów włoskich obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Zdaniem badadaczy dzieje się tak, ponieważ orzechy są bogate w przyjazne nie tylko sercu kwasy tłuszczowe omega-3. Zawierają też bioaktywny gamma-tokoferol, który jest jedną z postaci witaminy E. Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest fitosterol.


Poza tym, że olej z orzechów włoskich sprawdza się jako metoda prewencji cukrzycy typu 2, warto też podkreślić, że:

- działa antyzapalnie z powodu endogennej produkcji kwasu EPA (ekozapaentaenowy) z kwasu alfa-linolowego;

- działa antyoksydacyjnie dzięki zawartości gamma-tokoferolu, który zwalcza albo opóźnia starzenie;

- obniża poziomy cholesterolu dzięki fitosterolom;

- obniża ciśnienie krwi oraz poziomy złego cholesterolu, a także zwiększa poziomy dobrego cholesterolu, wspomaga pamięć i funkcje mózgowe dzięki zwartości kwasu oleinowego;

- może odgrywać pewną rolę w leczeniu ADHD, choroby Alzheimera oraz innych chorób powiązanych ze spadkiem zdrowia umysłowego, z powodu endogennej produkcji kwasu DHA (dokozaheksaenowy) z kwasu a-linolowego;

- redukuje ryzyko choroby wieńcowej oraz chorób układu sercowo-naczyniowego dzięki kwasom AL i ALA.

Komentarze do: Olej z orzechów włoskich skuteczny przeciwko cukrzycy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz