Według nowych badań, opublikowanych w PloS ONE, olej omega-3 z ryb, może chronić przed uszkodzeniami mózgu spowodowanymi przez nadużywanie alkoholu.
Wcześniejsze badania wykazywały, że długotrwałe nadużywanie alkoholu powoduje uszkodzenia mózgu i zwiększa ryzyko demencji. Jednak badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Loyola w Chicago, udowodniły, że picie alkoholu w umiarkowanych ilościach „hatruje” komórki mózgu, co czyni je bardziej odpornymi na uszkodzenia. W przypadku dużych ilości alkoholu, proces ten nie nastąpi, a pojawią się zaburzenia.
Naukowcy postanowili zbadać, jaki wpływ mają kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb. W celu zbadania jego działania, zespoły z Uniwersytetu Kentucky i Narodowego Instytutu Alkoholu i Alkoholizmu, przeprowadziły eksperymenty, które badały wpływ oleju na szczurze komórki mózgowe.
Przez kilka dni, szczurom podawany był alkohol, w takich ilościach i stężeniu, aby odzwierciedlić uszkodzenia, które występują u przewlekłych alkoholików. Następnie, badacze podzielili gryzonie na grupy. U jednej grupy podawana był „normalny” alkohol, podczas gdy u drugiej, badacze podawali alkohol z dodatkiem omega-3.
Zobacz również:
Zespół zaobserwował, że przypadku grupy, w której podawany był omega-3, stan neurozapalny i śmierć neuronów w mózgu, były o 90% mniej prawdopodobne niż w przypadku komórek, które narażone były na działania czytego alkoholu.
Naukowcy uważają jednak, że potrzebne są dalsze badanie, które potwierdzić mogą nowe odkrycia. Dodają również, że najlepszym sposobem dla osób nadużywajacych alkoholu, jest ograniczenie picia do niskich lub umiarkowanych ilości, co pomoże uniknąć uszkodzeń mózgu.
Ostrzegają również przed nadmiernym suplementowaniem oleju omega-3.
- Nie chcemy, aby ludzie myśleli, że gdy wezmą kapsułki z olejem z rybnym to wszystko będzie w porządku, a oni dalej będą mogli nadużywać alkoholu - mówi Collins.
Póki co, ważne jest zachować racjonalne myślenie i kontrolować ilość spożywanego alkoholu. Nowo poznawane metody leczenia uszkodzeń mózgu powinny być wykorzystywane w ciężkich uzależnieniach lub problemach związanych z uszkodzeniem mózgu przez alkohol. Nie powinny być traktowane jako codzienny suplement, który czyni bezpiecznym spożywanie alkoholu.
Komentarze do: Olej z ryb chroni mózg przed uszkodzeniami spowodwanymi nadużywaniem alkoholu