Szukaj

Oliwa extra virgin zapobiega chorobie Alzheimera

Na całym świecie ok. 30 000 000 ludzi cierpi aktualnie na tę chorobę neurodegeneracyjną. W 2050 liczba ta wzrośnie do 90 mln chorych. Co się zmieniło w ostatnich latach, że ta niegdyś ekstremalnie rzadka choroba jest teraz tak powszechna, w dodatku także pośród ludzi poniżej 40 roku życia?



Naukowcy sugerują, że odpowiedź można znaleźć dzięki analizie diety, opartej dziś na tłuszczach trans - które wyparły niegdyś popularne jednonienasycone kwasy tłuszczowe znajdowane w naturze - stosowanej przez coraz większą liczbę ludzi.

Oliwa z oliwek extra virgin (EVOO), stosowana jako podstawowy tłuszcz w zdrowej diecie śródziemnomorskiej, powiązana jest z dobrym zdrowiem serca i mózgu.

Nowe badanie University of Louisina, College of Pharmacy potwierdza tę powszechną wiedzę. Prace opublikowano w ACS Chemical Neuroscience.


Badacze wyjaśniają, w jaki sposób konsumpcja EVOO pomaga zredukować ryzyko AD (Alzheimer’s disease). Naukowcy przestudiowali efekt oleokantalu (aktywny związek oliwy z oliwek, pomagający „wymiatać” szkodliwe proteiny beta-amyloidowe AD z mózgu).

Dr Amal Kaddoumi mówi: - Przypuszczaliśmy, że oleokantal pomaga chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniami, do których dochodzi w AD. Laboratoryjny model myszy posłużył do zbadania, czy substancja ta pomaga zmniejszyć akumulację beta-amyloidów w mózgu.

Okazało się, że oleokantal podnosi produkcję dwóch protein i enzymu, które są uważane za krytyczne dla procesu „wymiatania” beta-amyloidów.

Naukowcy podsumowują: - Oleokantal, czyli pochodna oliwy z oliwek extra virgin, która jest powiązana z dietą śródziemnomorską, redukuje ryzyko rozwoju AD oraz innych pokrewnych neurodegeneracyjnych demencji.

Trzeba jeszcze wspomnieć, że w badaniu użyto EVOO tłoczonej na zimno, a nie oliwy light, która jest rafinowana i w której drastycznie zredukowano poziomy ważnych polifenoli.

Komentarze do: Oliwa extra virgin zapobiega chorobie Alzheimera

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz