Dieta śródziemnomorska łączy tłuszcze nienasycone z bogatymi w azot warzywami, jak na przykład oliwa z oliwek i sałata. Nowe badania, przeprowadzone przez King`s Collage London, opublikowane w czasopiśmie Pnas sugerują, że może one chronić przed nadciśnieniem.
Wytłumaczono także, dlaczego niektóre wcześniejsze badania pokazywały, że dieta śródziemnomorska pomaga redukować ciśnienie krwi.
Dieta śródziemnomorska zawiera tłuszcze nienasycone, dostępne w oliwie z oliwek, orzechach i awokado oraz w warzywach takich, jak: szpinak, seler i marchewka, które są bogate w azotyny i azotany.
Badania, wspierane przez British Heart Foundation, wykorzystywały myszy w celu zbadania procesu, w którym kwasy nitro tłuszczowe obniżają ciśnienie krwi. Obserwowali, czy hamowały enzym znany, jako rozpuszczalna hydrolaza epoksydowa, która reguluje ciśnienie krwi.
Zobacz również:
Myszy genetycznie zmodyfikowane, tak aby były odporne na hamujące procesy, miały utrzymane wysokie ciśnienie krwi, pomimo podawania nitro kwasów tłuszczowych, które zazwyczaj powstają, przy diecie śródziemnomorskiej. Stwierdzono, że nitro kwasy tłuszczowe obniżają ciśnienie krwi u normalnych myszy przy zastosowaniu tej samej diety.
Badania potwierdzają, że dieta śródziemnomorska ma ochronny wpływ, ponieważ łączy tłuszcze nienasycone i warzywa bogate w azotyny i azotany. Składa się, przynajmniej w części z kwasów tłuszczowych wytworzonych nitro, które hamują rozpuszczalne hydrolazy epoksydowej potrzebnej do obniżenia ciśnienia krwi.
Profesor Philip Eaton z Kings College London, powiedział: - Wyniki naszego badania pomagają wyjaśnić, dlaczego poprzednie badania wykazały, że dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy z oliwek lub orzechów może zmniejszyć częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udar mózgu, niewydolność serca i zawał serca.
Inez Brodowska
Komentarze do: Oliwa z oliwek w sałatce może zapobiec nadciśnieniu