Ludzie na całym świecie uwielbiają smażone potrawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne rodzaje olejów zmieniają swoje właściwości pod wpływem ciepła. Według najnowszych badań, oliwa z oliwek pozostaje najbardziej odporna na wzrost temperatury, przez co jest lepsza dla naszego zdrowia niż oleje z nasion słonecznika, zbóż i soi warzywnej.
Olej a proces smażenia
Badacze z Uniwersytetu Sfax w Tunezji porównali właściwości oliwy z oliwek z olejami z nasion słonecznika, zbóż oraz soi warzywnej. Naukowcy przeanalizowali jak podczas smażenia zmieniają się właściwości fizyczne i odżwycze olejów.
W procesie smażenia, skład niektórych olejów może ulec zmianie. Powstają nowe związki, które mogą być toksyczne lub zmieniać wartości odżywcze olejów.
Celem naukowców było wskazanie oleju, który pozostaje najbardziej oporny na wysoką temperaturę, mimo powtarzanego użycia. To istotne, ponieważ wiele osób wykorzystuje tę samą porcję oleju do wielokrotnego smażenia.
Zobacz również:
Badacze smażyli ziemniaki z wykorzystaniem oliwy z oliwek oraz oleju z nasion słoencznika, zbóż i soi. Warzywa smażone były w różnych temperaturach nawet po dziesięć razy. Naukowcy sprawdzili jakie zmiany zaszły w składzie porcji poszczególnych rodzajów oleju.
Najlepsza oliwa z oliwek
Według wyników badań, najlepszym olejem jest oliwa z oliwek. Naukowcy podkreślają, że wykazuje ona "największą odporność względem naturalnej w procesie smażenia utraty części wartości odżywczych". Wysoka temperatura wpływa na właściwości oliwy z oliwek w mniejszym stopniu, niż wpływa na olej z nasion słonecznika, soi lub zbóż.
Badania przeprowadzono na zlecenie tunezyjskiego Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego oraz Ministerstwa Rolnictwa. Efekty pracy naukowców są komplementarne względem wcześniejszych badań lekarzy z Kanady. Zauważyli oni, że śródziemnomorska dieta bogata w oliwę z oliwek i orzechy znacznie redukuje niebezpieczeństwo wynikające z zespołu metabolicznego – zbioru czynników zwiększających prawdopodobieństwo występowania miażdżycy lub cukrzycy.
Gabriela Będkowska
Komentarze do: Oliwa z oliwek zdrowsza niż oleje z nasion