Szukaj

Omega-3 zwalczają efekt śmieciowego jedzenia

Oto kolejny dobry powód, aby jeść ryby, i to w dużych ilościach. Okazuje się bowiem, że olej z ryb oraz generalnie jedzenie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 mogą niwelować szkodliwe działanie na mózg tzw. junk food, czyli śmieciowego jedzenia.



Badanie ukazało się w British Journal of Nurition.

Naukowcy z University of Liverpool, po ponad 10 latach badań, mówią: - Jedzenie bogate w tłuszcze nasycone może uszkadzać komórki w mózgu, zakłócając proces neurogenezy, czyli niezwykle istotny proces, w którym powstają nowe neurony. Natomiast jedzenie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdujemy przede wszystkim w tłustych rybach, ale też w niektórych roślinach (np. sezam), może zapobiegać tym szkodliwym skutkom, stymulując tę strefę mózgu, która kontroluje odżywianie.


Brytyjscy badacze dokonali tego odkrycia, kiedy badali wpływ oleju rybnego na utratę wagi.

Dr Lucy Pickvance, kierująca tym projektem naukowym, wyjaśnia: - Nadmierne spożywanie niektórych makroskładników odżywczych, takich jak cukry rafinowane albo tłuszcze nasycone, które znajdujemy właśnie w śmieciowym jedzeniu, ma bezpośredni wpływ na przybieranie na wadze.

Jeżeli jemy ich zbyt dużo, zaczynamy tyć, co widać gołym okiem. Co więcej, tę modyfikację metabolizmu można potwierdzić także w niektórych strefach mózgu.

Brytyjskie badanie pokazało zaś, że spożycie oleju rybnego, który jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, może odwrócić tę sytuację, a nawet zapobiec negatywnym skutkom, jakie niezdrowe jedzenie wywiera na mózg.

Naukowcy podkreślają także, że olej rybny raczej nie wpływa na utratę wagi – o to już musimy zatroszczyć się sami, przechodząc na zdrową dietę i zwiększając aktywność fizyczną – ale z całą pewnością zatrzymuje ten negatywny zgubny proces, rozpoczęty przez tzw. śmieciowe jedzenie.

Komentarze do: Omega-3 zwalczają efekt śmieciowego jedzenia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz